Fa uns dies l’Ajuntament de Novelda aprovava per unanimitat una moció presentada pel Partit Socialista de reconeixement i recolzament a tot el sector agroalimentari valencià.

         Resulta prou normal que mocions així i que no impliquen molts compromisos per a un Ajuntament, de vegades cap, siguen aprovades per unanimitat.

         La moció és extensa i, com és evident, fa afirmacions i peticions a altres institucions. S’afirma que els llauradors/es valencians venen suportant una competència deslleial en les importacions des d’altres països (completament d’acord) o es demana als eurodiputats/des espanyols que defensen a Europa iniciatives a favor de l’agricultura valenciana, entre elles la reciprocitat en matèria fitosanitària.

         Mentre s’aprovava la moció al Plenari em va vindre al cap una historieta sobre agricultura. Una història real. Una història trista de traïció als interessos dels nostre sector agroalimentari.

         Us la conte.

         A abril del 2018 el nostre senador, Carles Mulet, demanava al Senat la no ratificació del tractat comercial amb Sudàfrica advertint de les letals conseqüències que anava a provocar al camp valencià. No va servir de res. Compromís va votar en contra de ratificar eixe tractat aprovat abans per les institucions europees. Saben què van votar la resta de partits?

                   PSOE. A favor

                   PP. A favor.

                   Ciudadanos. A favor.

                   Unidas-Podemos. A favor.

         Abans d’eixa, al nostre entendre, lamentable situació tant el nostre Eurodiputat Jordi Sebastià com el nostre Diputat Joan Baldoví ja havien demanat que no es ratificara el tractat comercial amb Sudàfrica o, com a mínim, que el Govern d’Espanya demanara a les institucions europees que aplicara la clàusula de salvaguarda per a impedir les importacions de certs productes agrícoles sudafricans. La ministra socialista Nadia Calviño ens contestava venint a dir que “no existen datos que sustenten las peticiones de Compromís”.

         I ara, dos anys i mig després, la resta de partits es pugen al carro i li exigeixen a les institucions europees aplicar la clàusula de salvaguarda de l’acord comercial amb Sudàfrica. I per a arribar ahí han hagut de passar dos anys i mig de sofriment per a molts llauradors/es valencians.

         I tots eixos partits, que en 2018 van votar a favor, van Ajuntament per Ajuntament aprovant mocions intentant desfer el que, en el seu moment, van aprovar.

         Eixa és la trista realitat i ahí està el Diari de Sessions del Senat d’Espanya.

                                                                     Sílvia V. Anna i Tomás

                                                                     Portaveu de Compromís Novelda