Opinió: Les sorpreses de l’IBI

Ja fa mesos, l’empresa pública de la Diputació d’Alacant “Geonet” va fer uns treballs de regularització cadastral al nostre municipi per a actualitzar la informació i el valor del immobles on s’hagueren detectat canvis.

Alguns veïns i veïnes ja ho saben bé, perquè van rebre una notificació per pagar una taxa de 60€ per la inspecció que se’ls ha fet, un rebut per a pagar de forma retroactiva un increment de l’IBI dels últims quatre anys i òbviament, també un rebut de l’IBI incrementat per a l’any en curs, i fins i tot en alguns casos, els propietaris asseguren no haver fet modificacions als seus immobles i han pagat sense ser conscients dels motius d’este increment.

Quan començaven estes inspeccions, a principis del 2016, el Sr. Cantos, regidor d’Urbanisme deia que esperava amb aquesta actuació poder “rebaixar els tipus impositius, perquè si tots paguem, paguem menys”, una altra d’eixes “mitges veritats” que pot encaixar segons com es conte, però que no se sosté si el contribuent compara els rebuts de l’IBI del 2015 al 2018, on podrà comprovar que no ha pagat menys, sinó al contrari, un poc més.

Des de Compromís, conscients que l’equip de govern no tenia intenció de disminuir els rebuts de l’IBI, vam demanar-los en els debats d’aprovació dels pressupostos municipals que quantificaren de manera adequada estos ingressos extres, de manera que es pogueren destinar a les moltes qüestions que no troben cabuda als pressupostos municipals; per exemple la reobertura del centre de menors de Novelda (compromís aprovat al plenari per unanimitat a finals de 2015 i que ha quedat en l’oblit, fins i tot havent rebut ajudes econòmiques de la Generalitat Valenciana per a la seua posada en funcionament), reforçar altres àrees de les regidories de serveis socials per a ajudar les persones més vulnerables o incrementar algunes d’eixes partides que resulten clarament insuficients, segons reconeixen els seus propis regidors, com accessibilitat, joventut, igualtat, cultura,…

En l’últim plenari vam preguntar sobre l’impacte econòmic d’aquesta regularització, i la resposta del regidor d’hisenda va ser que a principis de maig, les liquidacions pels retards dels últims quatre anys ja superaven el milió d’euros, mentre deixava la porta oberta que poguera ser superior i que desconeixia encara l’efecte que tindria sobre l’IBI d’enguany, cosa que ens costa de creure. En el cas dels retards, la xifra donada pel regidor d’Hisenda ja superava en més de 300.000 euros la que apareix al pressupost municipal de 2018 i en el cas de l’IBI de l’any en curs, podem imaginar que també s’incrementarà en una xifra similar respecte a la quantitat pressupostada.

Al cap i a la fi, es tracta d’una quantitat important de diners que si s’hagueren pressupostat podrien revertir en més i millors serveis per a la ciutadania, però en canvi, quedaran ocults fins que es faça la liquidació del pressupost, en plena precampanya o campanya de les eleccions municipals de 2019; segur que aleshores, l’alcalde trànsfuga sí que voldrà explicar-ho públicament. Caldrà recordar-li d’on vénen eixos diners.

 

 

Carles Sala i Penalva

Regidor Compromís per Novelda

Arxivat en: Economia i Ocupació, General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *