Esta setmana, amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, hem estat moltes les que hem eixit al carrer, les que hem parat qualsevol activitat i les que hem fet visible la paraula sororitat en lluitar juntes contra un sistema patriarcal que fa que les nostres vides siguen pitjors pel simple fet de ser dones.

La desigualtat entre homes i dones és encara hui dia una evidència pel que fa als salaris, les pensions, la temporalitat i la precarietat al mercat de treball o la presència als centres de decisió econòmica. A més, dediquem el doble d’hores que els homes a la cura dels fills i dels ancians, així com a tot un seguit de faenes domèstiques que també són treball, però mai reconegut ni remunerat.

Mentre milions de dones de tot el món lluitem contra esta desigualtat, els partits de dretes com PP i Ciudadanos (d’UPyD toca parlar en passat, més encara després de la vergonyosa tocata i fuga d’Armando Esteve) consideren la nostra mobilització una estupidesa, encara que després de l’èxit de la convocatòria diguen el contrari. Quan li van preguntar sobre la bretxa salarial, M. Rajoy ho va dir ben clar: “no nos metamos en eso” (li preguntaria el nostre alcalde per esta qüestió o pels casos de corrupció quan es van fer eixa foto que hem vist tant recentment o només parlarien del “cambio de chaqueta”?). Doncs això mateix han estat fent també esta legislatura els partits que ens han governat a Novelda amb les polítiques d’igualtat de gènere: no implicar-se i mirar cap a un altre costat.

No nos metamos en eso” quan van acomiadar les treballadores de la neteja. En aquell moment Armando Esteve en l’únic que volia clavar-se era a perfilar el seu pla per a ser alcalde. Que poc els va importar acomiadar deu dones amb tot el que això implica, per a elles com a dones i per a la resta com a societat! .

No nos metamos en eso” quan Compromís va demanar en un plenari que s’evitara la difusió de missatges masclistes a la Retreta.  Deien que no era un problema. Però la realitat és que sí que ho és i que amb això no es juga.

No nos metamos en eso” cada vegada que Compromís pregunta quan tindrem Pla d’Igualtat i ens contesten amb excuses. Ja no ens valen les excuses per a una qüestió tan urgent, una necessitat vital que no pot restar tant de temps abandonada en un calaix.

Des de Compromís per Novelda continuarem reivindicant i fent política feminista. A tall d’exemple, dues propostes recents: anomenar Soledad Cazorla un carrer de Novelda, en honor de la primera fiscal especialitzada en violència de gènere, molt estimada al nostre poble i usar el nom tradicional de “carrer el Bany” per al fins ara denominat Víctor Pradera i així dedicar una via amb més visibilitat per a homenatjar Clara Campoamor.

Les dones estem més unides que mai per reivindicar els nostres drets, per reivindicar un món igualitari i per crear una societat oberta i respectuosa. Per això, continuarem reclamant, amb la mateixa força, la implicació política que la nostra lluita mereix.

Malena Cremades, Compromís per Novelda.