La setmana passada apareixia en el diari Información i en altres mitjans un estudi del CSIC (Centre Superior d’Investigacions Científiques) que feia una llista dels municipis més afectats per la crisi. El País Valencià apareix com la comunitat autònoma amb més municipis de més de 20.000 habitants en la llista dels 50 més afectats (en total 16) i en concret, Novelda ocupa el número 39 d’esta llista.

Esta trista notícia constata la gravetat que ha tingut la crisi econòmica a Novelda, que es pot explicar en bona part per la relació entre la indústria del marbre i el sector de la construcció, tan durament colpejat, ara bé, l’estudi publicat també indica que en estos últims anys no s’ha avançat prou per a superar esta dura situació.

Des de Compromís, pensem que els governs del Partit Popular han optat per mirar cap a un altre costat i deixar que les coses s’arreglen soles. Encara recordem amb indignació als representants locals del Partit Popular davant l’oficina de l’INE fa quatre anys prometent treball per a tots, però la seua inacció ha deixat pel camí a moltes persones en situació de precarietat, i no entenem com no s’han pres mesures específiques i localitzades, tenint en compte que els efectes de la crisi han afectat en major mesura a Novelda i altres municipis valencians.

Per això, Sílvia Anna, candidata a l’alcaldia de Novelda, s’ha compromés a afrontar este problema amb valentia i treballar, des de l’Ajuntament, amb la resta dels grups polítics, en col·laboració amb altres administracions i amb els empresaris de la zona, per a aconseguir una major diversificació i dinamització de l’economia que tinga com a resultat la generació de llocs de treball i major riquesa al nostre poble. Sílvia ha posat en valor alguns dels principis defensats per Compromís en el seu programa, com l’economia del bé comú, que afavorisca la contractació d’empreses de proximitat i amb valors per part de les administracions públiques.
Com va recordar la candidata de Compromís a la presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, dissabte passat en la seua visita a Novelda, l’economia verda és un altre dels sectors que ens faran eixir de la crisi; per exemple, amb la bonificació de taxes i impostos a aquelles obres destinades a aconseguir edificis amb major eficiència energètica. Un altre dels eixos del programa de Compromís és el desenvolupament de la Llei de Dependència; a més de l’evident benefici que aportarà a les persones més vulnerables, pel seu immediat efecte econòmic positiu, contribuirà a la creació de llocs de treball relacionats amb la dependència (cuidadors, monitors, fisioterapeutes,…) Diversos estudis mostren que per cada euro invertit en polítiques de dependència, s’aconseguix un retorn superior a 1,40 €. Estes polítiques junt a la predisposició de Compromís a debatre i escoltar els agents econòmics i a facilitar la implantació de nous projectes empresarials seran clau per a eixir endavant.