Compromís per Novelda va presentar el passat mes d’abril una moció a l’Ajuntament per tal d’instar a les Corts a la modificació de la mateixa llei, en la qual es recollien moltes de les propostes que ara es tracten a Les Corts.

La proposta que ha presentat Compromís es basa en nou punts clau, entre els quals destaca la rebaixa de la barrera electoral del 5 al 3%, una mesura que considerem imprescindible, ja que la barrera del 5% ha suposat que en diferents moments milers de votants es quedaren sense veu en les Corts perquè esta barrera afavoreix, sobretot, als partits majoritaris.

Per altra part, es proposa la introducció de les llistes paritàries i cremallera, a través de les quals es succeeixen de manera alterna dones i homes en cada candidatura, una mesura clau per a aconseguir la igualtat efectiva.

També s’ha plantejat que les llistes siguen desbloquejades, per tal que l’elector puga mostrar la seua preferència per un número limitat de candidates i candidats d’una mateixa candidatura. En este sentit, també es pretén incentivar la realització de processos d’eleccions primàries per a triar el cap de llista.

La inclusió de debats electorals obligatoris per llei i l’enviament postal centralitzat de paperetes i publicitat electoral són altres de les mesures que s’estan debatent, així com la incompatibilitat del càrrec de diputat amb el d’alcalde o regidor.

La modificació de la Llei Electoral Valenciana requereix majoria qualificada de dos terços. Durant les pròximes setmanes continuaran les reunions dels grups de Les Corts per a tractar esta reforma tan necessària que, en cas que s’aprove, garantirà una major igualtat i democràcia.