De participacions n’hi ha de molts tipus, fins i tot, en podem parlar de participacions de loteria, sobretot si ens trobem prop de Nadal. En política també en tenim, de fet és una paraula que apareix sovint en este món. És un dels tòpics electorals i, en campanya, ens el trobem juntament amb altres com ara transparència, eficàcia, coherència i tantes altres paraules que, a base de ser utilitzades i repetides, perden el seu vertader i primari significat.
El passat mes de maig, fidel a la seua cita, va aparèixer esta paraula dins l’eslògan Gobernar con tu participación. Amb este lema el PSOE de Novelda ens convidava a col·laborar en l’acció d’un govern encapçalat per ells per portar a bon terme la gestió de l’Ajuntament. Això era la teoria, però la realitat està sent que una gran quantitat de temes com els pressupostos, la nova regulació festera, el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) o la supressió del servei d’autobús urbà ens han fet vore que tot allò que es va dir abans de les eleccions potser ja no està en vigor. I és que la majoria de nosaltres, per no dir la totalitat, entenem que participació és un sinònim de consens, de sentar-nos a parlar abans de fer les coses i intentar trobar els llocs comuns on tots ens puguem sentir còmodes i, entre tots, tirar endavant el projecte comú que és Novelda.
Però no ha pogut ser. De fet en el plenari del passat mes de febrer ens vam trobar amb les paraules del portaveu d’UPyD, Armando Esteve, on ens va convidar a fer les aportacions que creguérem oportunes mitjançant esmenes als textos portats al plenari pel govern municipal. I això no és participació. Si més no el tipus de participació que s’entén per consens com hem dit abans. L’esmena és l’oposat al consens. Enfront del diàleg previ, possiblement més enriquidor i segur que més democràtic ens trobem l’esmena, desproveïda totalment de diàleg i negociació on només podem intentar fer una aportació davant un text tancat, ja redactat i portat a plenari. No per això l’esmena és totalment negativa, però esta no hauria de ser més que un últim recurs per afegir qualsevol oblit, omissió o nou punt de vista aparegut després de la negociació prèvia, del consens.
A banda de consens, la paraula participació també hauria de portar afegida l’acció de facilitar-lo. Això, evidentment, s’aconseguix facilitant un horari adequat per a les reunions i no de matí i entre setmana com ocorren juntes de govern i comissions, però també reunions per tractar temes diversos com per exemple el Consell Agrari Municipal. Aquí ens trobem amb una falta de sensibilitat atenent que no tot el món treballa a l’Ajuntament, com la totalitat dels regidors de l’equip de govern, almenys una part de la seua jornada laboral. I encara hem de donar les gràcies perquè la legislatura anterior ens diuen que era pitjor.
Amb tot el que acabe d’exposar crec que es veu d’una manera bastant clara les diferències de criteri a l’hora d’entendre un concepte tan bàsic i necessari per a una correcta salut democràtica com és la participació, fonament i estructura de la Democràcia.
Vicent López, regidor de Compromís per Novelda