A pesar de la decepció per l’incompliment d’alguns acords pactats en 2020 i 2021, des de Compromís Novelda hem volgut aprofigar l’oportunitat per incloure als pressupostos municipals algunes de les nostres reivindicacions amb l’esperança que en este 2022 sí puguen veure la llum.

Compromís ha pactat amb l’Equip de Govern municipal del PSPV-PSOE l’increment d’algunes partides: actuacions en zones humides (que inclou el Barranc de la Moragel), senyalització de camins rurals, l’augment de les partides d’activitats educatives, de biblioteca i normalització lingüística així com la dotació de 3.000 € en material didàctic i activitats per a cada centre educatiu municipal (Escoleta Infantil “Ramona Simon”, Conservatori de Dansa i Conservatori de Música).

Durant 2022 tot el personal municipal retallat en 2012 recuperarà les seues jornades i es treballarà per a recuperar la plaça d’arqueologia i traure-la a concurs públic. El nou pressupost també incorpora executar els quasi 900.000 euros rebuts de LABORA per a plans d’ocupació que permetran contractar 50 persones sense treball. Hi ha acord també per a reforçar l’aposta pel patrimoni historicoartístic, incloent l’Orgue de Pedra i el Santuari.

A més de l’augment de la partida de campanyes de normalització lingüística i l’augment en personal ja realitzat anteriorment, es promourà la música i actes de carrer en valencià -especialment al centre del poble- i s’assumeix la transversalitat de la promoció del valencià en totes les regidories.

Quant a les inversions, amb el resultat positiu de 2021 o amb fons europeus, es pactaran conjuntament entre Compromís i l’equip de govern les inversions a executar prioritzant aquelles que s’havien pactat anteriorment i encara no s’han executat, com la finalització de l’Espai Cultural Ermita de Sant Felip, i la millora de l’Avinguda del Riu Vinalopó incloent la rotonda Bancal Fondo; se seguirà apostant per inversions amb criteris ecològics com la instal·lació de plaques solars. Es tindran en compte també les inversions en instal·lacions esportives i centres educatius; per exemple, s’ha acordat projectar les millores necessàries en l’Escoleta Infantil per podar dotar-la d’un menjador escolar o reorganitzar les aules en funció de la necessitat.

En l’àmbit de la transparència, s’ha pactat que en cas que es faça una licitació pública del dial de Novelda Ràdio, s’exigirà la participació ciutadana i de tots els grups polítics així com el foment del valencià. Els mateixos criteris s’aplicaran a mitjans privats amb què l’Ajuntament tinga convenis o contractes. També s’acorda que l’Alcalde informe periòdicament a tots els grups municipals en les Juntes de Portaveus sobre les novetats del projecte del Port Sec.

En l’àmbit social, l’Equip de Govern es compromet a treballar conjuntament, de la mà de Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per a la reapertura del Centre de Dia per a Menors de Novelda i es mantindrà l’esforç en les ajudes a famílies en situació de vulnerabilitat.

Llig ací els acord íntegres entre Compromís i l’Equip de Govern per al Pressupost Municipal 2022.