Fa uns dies llegíem a la premsa que “la Comunitat Valenciana és l’única comunitat que té un pla per a l’inici escolar de setembre”, després que les classes se suspengueren el passat mes de març pel coronavirus. La nostra Conselleria d’Educació porta mesos treballant per a fer front a esta situació sobrevinguda i responent a les necessitats de cada moment: habilitant aules online per a professorat i alumnes, reforçant els sistemes informàtics, fent una compra de 14.000 tablets amb connexió a internet a xiquetes i xiquets sense recursos, amb els xecs de supermercat per a les famílies que tenien beca menjador,… La situació ha sigut dura i la resposta de les administracions no sempre ha sigut immediata, però ha arribat.

Una vegada acabat el curs i a punt de començar el nou, sorprén llegir que la nostra Conselleria és l’única que ha fet els deures. A dia de hui, ningú pot aventurar com serà el pròxim curs, si podrà seguir-se de manera presencial, com seria preferible o si les condicions sanitàries empitjoraran i recomanaran que continue de forma telemàtica, però ens tranquil·litza saber que al nostre territori tenim un pla que preveu els possibles escenaris. Un pla treballat i consensuat amb tota la comunitat educativa (professorat, alumnat i famílies) de la pública i la concertada i amb els grups polítics. Un pla que suposa la contractació de 4.370 nous mestres i professors i de més personal no docent (com monitors de menjador) que permetran baixar els alumnes per aula en grups estables de 20 fins a 4t de primària i a partir de 5é en grups on es puga mantindre la distància de seguretat. En cas que es recomane la tornada a casa, es prioritzarà la presencialitat dels més menuts (fins a 1r d’ESO) i dels que acaben etapa educativa (4t d’ESO i 2n de Batx.), mentre que els altres cursos podran dividir-se per a assistir al centre o estudiar des de casa en dies alterns; es farà una segona compra de 15.000 noves tablets i més portàtils i s’habilitaran més aules virtuals, en cas que foren necessàries.

Això que ha fet el Conseller Vicent Marzà és fer POLÍTICA amb majúscules: treballar, planificar, consensuar i acordar. Però no oblidem que al nostre poble també tenim centres municipals: els conservatoris de Música i Dansa i l’Escoleta Infantil. L’Ajuntament de Novelda hauria de treballar també estos possibles plans de contingència amb els centres municipals o simplement, per exemple, preguntar-los quins materials didàctics necessiten, ja que per primera vegada en anys, i gràcies a un acord amb Compromís, el pressupost municipal inclou partides modestes d’entre 1.500 i 2.000 euros per a material didàctic dels nostres centres educatius.

Carles Sala Penalva

Regidor de Compromís per Novelda