Discurs de Sílvia Anna en la sessió d’investidura de l’Ajuntament de Novelda

Sr. Alcalde, Sres. Regidores i Srs. Regidors, Autoritats, veïns i veïnes de Novelda; bon dia.
En primer lloc vaja la nostra salutació per als regidors i regidores que tornen a formar part d’esta Corporació i la benvinguda als regidors i regidores que s’incorporen per primera vegada com a representants dels veïns i veïnes de Novelda. Vaja per a tots i per a totes, també, la nostra predisposició de col·laboració i el nostre oferiment d’ajuda en benefici de l’Ajuntament de Novelda.
​Ja feia molts anys que no es donava, en les eleccions municipals, la circumstància que totes les candidatures aconseguiren representació a l’Ajuntament. Totes les sensibilitats estan ací representades, cadascuna en la proporció que els votants han considerat però totes amb la possibilitat de portar i aportar a esta Corporació les seues idees i les seues propostes. Ens felicitem per eixes possibilitats i, en l’aspecte concret de la numerologia electoral, felicitem al Partit Socialista pels seus resultats.
​Estem ací per a fer visibles en esta Corporació les idees i els ideals que Compromís representa i per a ser una veu digna de les 1.320 persones que ens han votat i als qui els agraïm la seua confiança. Així de senzill és l’encàrrec i posarem tots els nostres esforços en complir-lo. ​Més enllà de resultats partidistes ens sentim contents d’haver participat en el fet que l’anterior Corporació marcada per una majoria de dretes s’haja transformat en una Corporació amb majoria d’esquerres. Eixe era un dels nostres objectius i s’ha aconseguit.
Els partits de dreta han passat d’11 regidors/es a 7 perdent la majoria que marca el 11. Els partits d’esquerra hem passat de 10 a 14 superant, de bon tros, eixa marca que representa l’11. Però hem de ser realistes des del primer moment. Moltes circumstàncies han influït a l’hora de donar-se els resultats que s’han donat. No és el moment de parlar d’elles però sí que n’hi ha una que destaca per damunt de totes: al voltant de 2.000 persones que havien votat per partits de dretes un mes abans no van acudir a votar en les eleccions municipals. No ens autoenganyem des de l’esquerra. Eixa realitat Compromís la reconeix i l’accepta i treballarà durant 4 anys sense perdre-la de vista.
Ens trobem, pel que portem dit, davant uns resultats peculiars. Com peculiar resulta, després de molts anys, la majoria absoluta del Partit Socialista.
Arribats a este punt volem deixar clara la nostra fidelitat als pactes de Govern subscrits per Compromís en les distintes administracions. A la Generalitat Valenciana, Compromís governarà juntament al Partit Socialista i Podem-EU i ens mantindrem fidels a eixe pacte i a les accions del Govern Valencià vinguen de la Conselleria que vinguen. No ocorre el mateix amb el proper Govern de Madrid, amb tota probabilitat en mans del Partit Socialista. Aplaudirem les mesures de progrés i d’esquerres que es puguen prendre des de Madrid però criticarem les mesures que no complisquen eixes premisses i que afectaran, unes i altres, als veïns i veïnes de Novelda.
I eixe és també el cas de Novelda. 14 regidors/es de l’esquerra però un Govern monocolor dels 11 del Partit Socialista. No podem donar fidelitat a eixe Govern perquè, senzillament, no pot existir fidelitat a un pacte si no existeix un pacte de Govern. Assumim i farem un paper tan important com és el d’oposició. Però igual de clar que ha de tenir el Partit Socialista que no renunciem a eixe paper, ha de tenir clar que ens trobarà sempre al costat quan les seues mesures siguen de progrés i d’esquerres. Allí sempre ens trobaran. Un Govern d’11 i no un Govern de 14 ha sigut la seua decisió. No és el moment de parlar del tema però en estes setmanes des del dia de les eleccions no ens han transmès vostès molta serietat en esta qüestió.
El seu programa electoral, els principis i les idees del Partit Socialista i el que vostès han dit, han criticat i han proposat durant estos últims anys en que han estat en l’oposició, representen els compromisos que tenen vostès amb el poble de Novelda. Estarem vigilants i al seu costat quan complisquen amb eixos compromisos.
Una característica ha marcat la legislatura passada: el poc respecte cap als grups de l’oposició, el no facilitar el treball, la falta de diàleg entre grups municipals i partits i el poc interès per buscar el consens. He dit tota la legislatura i no sols una part de la legislatura. Ja ens han fet arribar que les coses van a canviar. Confiem plenament en les seues intencions i els donem el vot de confiança amb la creença que ho faran possible. Que les seues intencions es transformen en realitats anirà en benefici de tota la Corporació.
Sr. Alcalde, desitgem que el seu pas per l’alcaldia siga recordat per haver canviat les formes de fer política després de 7 anys de governs de les dretes en què no s’ha contat per a res amb la resta de grups polítics, on el diàleg i el consens eren pràcticament inexistents.
El nostre municipi té plantejats una sèrie de reptes que no poden esperar més temps en ser abordats d’una manera immediata per un govern progressista com esperem que siga el seu. El Pla General d’Ordenació Urbana i un polígon industrial públic que forçosament han d’anar de la mà, requeriran de bones dosis de diàleg i d’arribar a consensos el més amples possibles perquè la seua aprovació marcarà sense dubte el futur del nostre poble. No es pot dilatar per més temps disposar d’estos dos instruments urbanístics essencials per al desenvolupament de Novelda, que malauradament el Partit Popular i la UPyD, hui representada en este plenari pel grup de Ciudadanos, van paralitzar ara fa huit anys. Des de Compromís aprofitem esta intervenció per a posar-nos a la seua disposició, com pense que per responsabilitat faran la resta de grups polítics, per tal arribar a acords i facilitar en la mesura del possible l’aprovació durant este mandat.
Ara mateix Novelda té vora 2.500 persones en situació de desocupació i la indústria de la pedra travessa per una situació de crisi de la que no acaba d’eixir. L’Ajuntament sabem que no pot resoldre el problema de la falta de treball i de la precarització del mateix, però sí que pot posar en marxa mesures que minimitzen la seua brutal influència en la societat. Les polítiques del Botànic de la Generalitat Valenciana especialment, pel seu caràcter ideològic compromés amb el benestar de les persones, han posat a l’abast de les administracions locals estos darrers anys i n’estem segurs que ho tornaran a fer amb més intensitat, una sèrie de Plans de foment de l’ocupació que si més no, possibiliten que els ajuntaments puguen crear llocs de treball que a més revertiran en uns millors serveis per al poble. Esperem en este sentit faça vosté un pas endavant i rectifique les decisions polítiques que han fet que Novelda ara mateix estiga a la cua dels pobles de la nostra comarca quant a la creació d’estos llocs de treball que a més van dirigits a persones que tenen més dificultats per accedir al mercat de treball com són els jóvens i les persones majors. Així mateix les retallades practicades en matèria de personal han dut a les llistes de l’atur a treballadores de la neteja de col·legis i dependències municipals.
Esperem de vosté i del seu equip la sensibilitat i l’empatia necessàries per a revertir esta desagradable i injusta situació. Ens tindran al seu costat si aborden estos problemes des d’una òptica progressista que sempre juga a favor de les persones amb més dificultats. Som dels que pensem que la millor inversió pública és aquella que es fa en educació, que al capdavall és
invertir en el futur d’un poble.

Però també cal apostar des de l’Ajuntament per posar en pràctica polítiques actives que contribuïsquen a afavorir el sector terciari de la nostra economia, la consolidació i l’increment del comerç local i de proximitat que és un generador de llocs de treball, el sector de l’hostaleria i la restauració, etc. tant a nivell de revisió d’impostos com de millorar l’aspecte de la nostra ciutat tot consensuat amb les associacions veïnals. Escolte a la ciutadania, Sr. Alcalde, abans de posar en pràctica mesures que incidiran en les seues vides, segur que li ho agrairan i tot anirà millor.
D’igual manera anirem de la mà segur en les polítiques que signifiquen millores per als col·lectius més desafavorits de la societat, aprovant les seues propostes i presentant-ne de pròpies. Les associacions sociosanitàries i tants altres col·lectius han de constituir un objectiu prioritari en les polítiques de concessió d’ajudes i subvencions del nostre ajuntament.
Durant els últims huit anys hi ha hagut una sèrie de treballadores i treballadors del nostre ajuntament que han vist reduïdes les seues jornades de treball, cosa que ha influït negativament tant en la prestació del servei com en la seua economia familiar. Fins i tot s’han produït justes protestes com mai no havia succeït al nostre ajuntament. Creem que ja toca revertir estos greuges i estes retallades de serveis que al nostre entendre són bàsics per a Novelda, en tant que molts afecten als nostres xiquets i xiquetes. Els Conservatoris de Música i de Dansa, que són un orgull per a la nostra ciutat i que fan un servei inestimable en l’educació dels nostres fills i filles, ara més que mai, després d’uns anys en què fins i tot s’ha posat en dubte la seua continuïtat, han de sentir que l’ajuntament està al seu costat, que intentarà que la Generalitat en la mesura del que li siga possible incremente el seu suport econòmic a ambdós serveis públics i que desaparega per sempre més el fantasma d’un possible tancament. No dubte ni un instant que tindrà en estos dos regidors un suport per a portar endavant estes polítiques. De la mateixa manera que li demanem que recupere les relacions normals amb el personal de l’Ajuntament, que han sigut l’objectiu i han patit atacs directes per l’anterior alcalde.
Un altre tema que ens preocupa i que hauria d’ocupar-nos a tots, tant administracions com particulars, és la conservació del nostre medi ambient i l’aprovació de mesures que vagen en la línia de la lluita contra el canvi climàtic. És per això que instem a l’equip de govern que vosté presidirà a partir de hui mateix a que engegue polítiques valentes en este sentit, des de mesures per a estalviar energia fins a propostes per a fer servir energies netes com ara les solars, a ser un poble model en la lluita contra el canvi climàtic bonificant la creació i ubicació d’empreses que aposten per este model contribuint també a la diversificació del teixit industrial que tant necessita Novelda. En totes aquestes mesures així com en altres que milloren el nostre malmés medi ambient, ens tindrà al seu costat, Sr. Alcalde.
En les últimes setmanes hem vist com s’han convocat ajudes i subvencions d’altres administracions com la Generalitat Valenciana o la Diputació d’Alacant per a aspectes tan beneficiosos i necessaris per a Novelda com: protecció i conservació de BICs, lluita contra el mosquit tigre, contractació de persones desocupades, millora d’instal·lacions esportives municipals, etc. Amb l’equip de govern ixent i a la vista del que vam vore fa unes setmanes sobre els plans d’ocupació per a persones joves, podem imaginar-nos quins seran els resultats d’aquestes convocatòries. A partir d’ara, però, dependrà de vosté, Sr. Martínez, del seu treball i gestió i dels del seu equip de govern aconseguir el màxim benefici per a Novelda, aprofitant al màxim els recursos propis i treballant per obtindre els màxims recursos de fora. Esperem que estiga a l’altura.
Compromís es compromet durant el mandat que encetem a ser un grup polític participatiu, dialogant i capaç d’arribar a acords i contribuir a forjar consensos en aquells temes que considerem que són importants per a Novelda. Torne a repetir, ens tindrà al costat en totes aquelles propostes i actuacions municipals que siguen bones per a la ciutat. Com també li diem, que com a grup de l’oposició municipal, complirem amb el nostre deure de controlar la seua gestió, qüestió esta bàsica d’un sistema democràtic com el nostre, criticant aquelles polítiques que considerem incorrectes per a la nostra ciutat, però també intentarem ser un grup municipal preferentment aportatiu, com crec que hem sigut sempre, presentant propostes i mocions que pensem que són bones per als nostres conciutadans i per a la millora dels nostres serveis, afegint esmenes a les propostes de l’equip de govern en cas que siguen millorables, aportant la nostra òptica política de partit inequívocament valencianista i d’esquerres.

Consens, diàleg, respecte mutu i confiances retrobades per a aconseguir el més important, el benestar dels novelders i novelderes i un poble que se senta orgullós del seu Ajuntament.

Sense res més, molta sort a totes i tots.

Sílvia Anna i Carles Sala, membres del Grup Municipal Compromís per Novelda