En el passat plenari de gener, els regidors de Compromís vam preguntar sobre Novelbici, després de comprovar que les partides tant d’ingressos com de despeses havien desaparegut del pressupost municipal de 2016. El regidor de l’àrea va confirmar el que ja ens temíem, que este servei desapareixeria també, com ho va fer un mesos abans l’autobús municipal. L’argument per a fer-ho era contundent, en els últims sis mesos només una persona havia utilitzat estes bicicletes i per tant no tenia sentit mantenir-lo.

 Fins ací, d’acord. Ara bé, caldria preguntar-se què ha fet el regidor de Medi Ambient durant els sis mesos que ha estat al càrrec d’esta delegació per a evitar-ho. Ell va dir “s’han fet campanyes, però això en Novelda no funciona”. El cert és que de l’última campanya que recorde sobre Novelbici fa uns 2 anys i trobe a faltar que s’hagen posat en valor algunes característiques com, per exemple, la comoditat d’agafar les bicicletes amb targeta, un sistema molt més pràctic i senzill que el s’utilitzava inicialment quan es va inaugurar el servei, mitjançant l’enviament de SMS i que, a la millor, encara desconeixien molts possibles usuaris. O potser es podria haver provat a ampliar els horaris d’ús i el temps màxim disponible per a tornar la bicicleta; haguera sigut una bona mesura abans de decidir finalment si s’ha de tancar el servei o encara pot resultar útil per als novelders i novelderes. També hauria ajudat que en els últims mesos no s’haguera descuidat el manteniment… Però no, en este cas l’equip de govern ha pres la decisió més “fàcil” i, com ja ve sent habitual, sense cap participació: eliminar el servei. Un servei, recordem, que va suposar una inversió d’uns 120.000 euros, subvencionats per l’Agència Valenciana de l’Energia, i que en altres ciutats, potser més grans que Novelda, sí està donant bons resultats.

 Es proposa ara que les bicicletes s’utilitzen per a fer rutes en bici pel futur paratge de la Mola i el riu Vinalopó; no sóc un expert en la matèria, però dubte que estes bicicletes concebudes per a la ciutat siguen les més idònies per a terrenys de muntanya. En qualsevol cas, espere que d’una manera o una altra, se li acabe donant una finalitat social a estes bicicletes. També voldria, fer una proposta des d’estes línies, encaminada a que les bicicletes no perden els pocs espais que tenen a la nostra ciutat: transformar les antigues estacions de Novelbici en aparcaments per a bicicletes particulars, apostant així per promoure l’ús de la bicicleta, tal com deia el programa electoral d’UPyD.

 Al cap i a la fi, un altre servei que perdem i a més a més, una altra decisió unilateral dels nostres governants. Últimament, quan li reclamem al Sr. Alcalde “governar amb participació”, ell repeteix que això “col·lapsaria l’Ajuntament”. Podria haver-ho pensat millor abans d’encomanar alguna tanca electoral que encara s’intueix. Està bé que el Sr. Alcalde i el seu equip facen gala de la renovació i no vulguen repetir els possibles errors dels seus predecessors, però en este punt en concret, el de la participació, renegar del que han fet antics alcaldes socialistes i actuar d’una manera molt més pròxima a l’última legislatura, no sembla que siga la manera més intel·ligent de governar.

Carles Sala, regidor Compromís per Novelda