Discurs de Sílvia Anna (Compromís per Novelda) en la sessió de constitució de la Corporació i investidura de l’alcaldia del 17 de juny de 2023.

Sr. Alcalde, Sres. Regidores i Srs. Regidors, Autoritats, veïns i veïnes de Novelda; bon dia.
En primer lloc vaja la nostra salutació per als regidors i regidores que tornen a formar part d’esta Corporació i la benvinguda als regidors i regidores que s’incorporen per primera vegada com a representants dels veïns i veïnes de Novelda. Vaja per a tots i per a totes, també, la nostra predisposició de col·laboració i el nostre oferiment d’ajuda en benefici del poble de Novelda.

Volem aprofitar també per a tornar a agrair, en este primer acte institucional, la confiança rebuda per la ciutadania de Novelda que el passat 28 de maig van depositar el seu vot per a Compromís, amb aquesta veu els representarem en este Plenari treballant sempre en defensa de les persones, fent visibles les polítiques socials i els ideals que Compromís representa,  així de senzill és l´encàrrec i posarem tots els nostres esforços en complir-lo.

Estem i estarem nosaltres ací per a 2 coses fonamentalment:

Primer.- Intentar que la major part del nostre programa electoral es puga portar a la pràctica. I ho farem aportant propostes, dialogant i intentant convéncer.

Eixa és la nostra forma d´actuar i així ho hem demostrat els darrers anys, fent una oposició activa, perquè des de l´oposició també es pot i es deu treballar.

Segon.- Vigilar i controlar que les actuacions de l´equip de govern s’ajusten al seu programa electoral. Aquest, junt amb els seus principis i les idees del Partit Socialista representen els compromisos que tenen vostès amb el poble de Novelda. Estarem vigilant que complisquen amb eixos compromisos.

El nostre municipi té plantejats una sèrie de reptes que no poden esperar més temps a ser abordats d’una manera immediata. El Pla General d’Ordenació Urbana en el qual encara hem de definir molts aspectes de forma detallada, el polígon industrial públic, el desitjat Port Sec, com abordar la reactivació econòmica o la reforma del nostre mercat requeriran de bones dosis de diàleg i d’arribar a consensos el més amples possibles perquè les seues execucions marcaran sens dubte el futur del nostre poble.

Seran necessàries també polítiques que signifiquen millores per als col·lectius més desafavorits de la societat. Les associacions sociosanitàries i tants altres col·lectius han de constituir un objectiu prioritari en les polítiques de concessió d’ajudes i subvencions del nostre ajuntament.

Un altre tema que ens preocupa i que hauria d’ocupar-nos a tots, tant administracions com particulars, és la conservació del nostre medi ambient i l’aprovació de mesures que vagen en la línia de la lluita contra el canvi climàtic. És necessari que s´engeguen polítiques valentes en este sentit, des de mesures per a estalviar energia fins a propostes per a fer servir energies netes com ara les solars, a ser un poble model en la lluita contra el canvi climàtic bonificant la creació i ubicació d’empreses que aposten per este model contribuint també a la diversificació del teixit industrial que tant necessita Novelda.

Però no només hem encetat etapa local, també ha canviat el govern a la Generalitat Valenciana, i açò ens preocupa.

Hem passat de 8 anys de Govern del Botànic amb una presència molt activa de Compromís, on s´ha avançat molt en polítiques centrades en les persones, en dignificar la vida de les persones, i ara ens trobem que el PP després de guanyar les eleccions ha fet exactament allò que tots temíem, donar-li poder a l´extrema dreta, blanquejar l´extrema dreta. I açò tindrà conseqüències molt greus i afectarà a molts sectors d´aquesta societat.

Un partit que va contra els drets aconseguits per les dones i nega evidències com la violència masclista, un partit que va contra les persones LGTBI, contra el camp valencià i contra la nostra salut governarà la nostra comunitat amb el permís del PP.

A partir d´ara patirà molta gent perquè corren un greu perill tots els avanços fets en violència de gènere, en feminisme, en dependència, en dignificar els serveis públics.

Hem conegut esta mateixa setmana algunes de les propostes que han pactat la dreta i l’extrema dreta, el PP i VOX, per a governar la Generalitat Valenciana i la veritat és que no auguren res de bo per als drets de la majoria de la gent, per a l’educació dels nostres xiquets i xiquetes, per als Serveis Socials, per a la promoció de la nostra llengua, per a les polítiques actives d’empleo que tan bons resultats han donat aquí en Novelda o per a la lluita contra el canvi climàtic.


L’Ajuntament de Novelda a partir d’ara ha d’esdevindre un veritable contrapés de progrés front a les retallades que molt probablement s’aplicaran  en l’ensenyament públic, en els serveis socials i en la sanitat. Ja ho han fet en el passat quan han presidit tant el govern de l’Estat com el de la Generalitat Valenciana. 

Des de Compromís, i esperem que així siga també per part dels altres partits de l´esquerra comencem ja a treballar per a protegir tot el que hem aconseguit, amb totes les nostres forces hem de mantenir els avanços i evitar reversions.

I ara tenim per davant unes eleccions generals que ens donen un altra oportunitat per a evitar un govern a Madrid com el govern que va a conformar-se a València influït per l´extrema dreta i que el PP accepta sense cap problema. La solució ha de passar per la suma dels partits de l´esquerra.

Tornant a l´àmbit local, hui, dia de parlar de compromisos volem remarcar que la veu del nostre partit durant el mandat que encetem serà una veu participativa, dialogant i amb capacitat d’arribar a acords i contribuir a forjar consensos en aquells temes que considerem que són importants per a Novelda.

Torne a repetir, ens tindran al seu costat en totes aquelles propostes i actuacions municipals que siguen bones per a la ciutat. Com també els diem, que com a grup de l’oposició municipal, complirem amb el nostre deure de controlar la seua gestió, qüestió esta bàsica d’un sistema democràtic com el nostre, criticant aquelles polítiques que considerem incorrectes per a la nostra ciutat, però també intentarem ser un grup municipal reconegut preferentment per aportar, com crec que hem sigut sempre, presentant propostes i mocions que pensem que són bones per als nostres conciutadans i per a la millora dels nostres serveis, aportant la nostra òptica política de partit inequívocament valencianista i d’esquerres.

També oferim la nostra veu, per a ser la veu dels veïns i veïnes, entitats i associacions que ens necessiten, estarem sempre al seu costat.

Lamentem que altres veus ja no estiguen representades com el cas de Guanyar, és per això que ens oferim a fer de pont per a totes les veus de l´esquerra.

Com sempre hem dit, mans esteses i paraules clares, esperem que siga esta una legislatura de consens, diàleg, respecte mutu i confiances per a aconseguir el més important, el benestar dels novelders i novelderes i un poble que se senta orgullós del seu Ajuntament.

I treballarem amb la convicció que ens dona creure que fer una bona oposició és fonamental per a un Ajuntament, posant també els nostres 15 diputats a les Corts Valencianes, i el nostre Diputat a la Diputació Provincial al servei de les propostes i de les reivindicacions que es consideren justes de l’Ajuntament de Novelda.

Sense res més, molta sort a tots i totes.