En el passat plenari d’abril es va retirar un punt referent a una modificació que afecta a terrenys del SAU R-3, en concret a terrenys sense edificar de les mançanes on es troben els Parcs de la Pedra i del Donant de Sang. I el punt es va haver de retirar simplement pel fet de que a l’equip de govern li faltava un component i per tant un vot, i com aquestos temes han d’aprovar-se per majoria absoluta, van decidir retirar-lo per presentar-lo més avant. Si aquell dia l’equip de govern haguera comptat amb els seus 11, el punt estaria aprovat.

         En eixes dues mançanes es van programar en el passat blocs de vivendes de 5 plantes amb baixos comercials i zones de bungalows. Ara el que es proposa és transformar les zones de bungalows en blocs de vivendes de tres plantes i baixos comercials. I tot perquè els propietaris no volen construir 45 bungalows en una zona completament desenvolupada amb serveis de tot tipus, jardins i comerços.

         I per si faltara poc en compte de tindre una superfície construïda de 1.800 m2 es passarà a tindre una superfície construïda de 2.998 m2. I tot això sense que l’Equip Redactor del Pla General ni el veïnat participen en l’expedient.

         Què passa si jo soc un comerciant de la zona que he muntat el meu negoci sabent que a l’altre costat dels parcs acabaran construint-se uns 45 bungalows? Bé, 45 famílies més properes al meu negoci, i sabent tot això he pagat el que he pagat. I ara de repent canvien això per una vintena de vivendes i 3.000 m2 de locals comercials.

         Hem parlat sobre a qui perjudica la situació però quin benefici comporta esta modificació per a les parcel·les afectades? L’informe presentat ja justifica este canvi dient que presenta una proposta ara més rentable. Que ja siga rentable està reconeixent que va a produir-se un augment del benefici i la evidència la tenim totes i tots clara. Però l’informe calla, res. Ni es sap el benefici ni es parla de compensacions per a l’Ajuntament. Una pista: resulta més barat construir 1 m2 de local comercial que 1 m2 de vivenda i en esta modificació dels 5.400 m2, 3.000 es transformen en locals comercials. No fa això que pensar?

         Des de Compromís no perdem l’esperança que este punt no vaja avant, no és la primera vegada que hem demanat a l’equip de govern que deixen el punt sobre la taula i de nou ara ho tornem a fer. Tenim una segona oportunitat per a fer les coses bé, tenim tot el temps del món per davant, ajuntem-nos els grups municipals a parlar, parlem amb el redactor de la modificació, parlem amb l’equip redactor del Pla General, encetem un procés de participació ciutadana amb garanties. Però, per damunt de tot, pensen a quanta gent pot perjudicar (molta) i a quanta pot beneficiar (molt poca).

Sílvia Anna Tomàs

Portaveu Compromís per Novelda