Fa ja quasi un any que els efectes de la COVID19 són molt presents entre nosaltres i la pandèmia condiciona els nostres hàbits. Amb l’arribada de les vacunes mirem al futur amb esperança, però mentrestant hem de seguir mantenint les precaucions.

Les autoritats valencianes han hagut d’endurir este mes de gener les restriccions a la mobilitat i reunions socials, després de comprovar –potser massa tard- que la situació s’havia descontrolat, en el nombre de contagis, en la pressió hospitalària, en els llits d’UCI ocupats, en definitiva afectant a la salut i a la vida les persones. No té sentit plantejar-se una falsa dicotomia entre economia i salut, sense salut no hi pot haver economia i per això, quan diem “les persones primer” no és només l’eslògan de Compromís sinó que defineix la nostra manera d’entendre i actuar.

Ara bé, les noves mesures van vindre acompanyades quasi immediatament després d’un paquet d’ajudes de 380 milions d’euros, per ara, de les administracions públiques (Generalitat Valenciana en major mesura, diputacions i ajuntaments) per a injectar en la nostra economia, en especial, entre els sectors més afectats. Efectivament, tota ajuda és poca, per a qui es veu obligat a tancar el seu negoci, però també cal dir que des del País Valencià s’ha actuat de manera ràpida i responsable, intentant no deixar enrere ningú. “La hostelería valenciana es la que más ayuda recibe” titolava un diari fa unes setmanes i en la gràfica la barra valenciana despuntava molt per damunt de les altres comunitats, però no només l’hostaleria, també hi ha ajudes a l’oci, l’artesania o els transports, per a les persones autònomes i les xicotetes i mitjanes empreses i fins i tot, ajudes complementàries que tornaran a cobrar les persones que segueixen en ERTO. Tot això sense oblidar que vam ser el territori que més va reforçar les seues plantilles educatives des de l’inici del curs i que més ha invertit en la dotació dels seus centres (en tablets, mascaretes, purificadors d’aire,…) o altres mesures que segueixen vigents com el Bonoviatge per a rellançar el turisme intern, per posar un altre exemple.

Al mateix temps, des de Compromís, seguim treballant per diversificar i augmentar el valor afegit de la nostra economia apostant per la transició ecològica, per l’economia de les cures, per reforçar la ciència i investigació (en sanitat i qualsevol altre sector), per fomentar el teletreball i la setmana laboral de 32 hores (o 4 dies) que ens permetrà ser més productius en
el treball i dedicar més temps a viure millor. Una crisi és una oportunitat, per tant és moment de resistir i també d’intentar aprofitar-la.

Carles Sala i Penalva

Regidor Compromís per Novelda