El passat dimarts, es celebrà el Plenari corresponent al mes de març. L’ordre del dia portava vint punts, dels quals, des del grup municipal Compromís, pel seu debat al propi Plenari, com pel seu pes en rellevància política, cal destacar estos punts concrets:

L’aprovació de la “delegación de competencias del Pleno a favor de la Junta de Gobierno Local para la aprobación de convenios interadministrativos” (punt 9).
El grup municipal Compromís per Novelda votàrem en contra d’esta proposta per dos motius; el primer, perquè no formem part de la Junta de Govern. I el segon, perquè no s’estan publicant les actes de les Juntes de Govern perquè la ciutadania conega el que s’està decidint. Sílvia Anna afirmà que “no s’estan publicant des de fa 7 mesos. Només per una qüestió de transparència votarem en contra”; a més, Anna continua “quant a representació, què podem esperar d’un Alcalde que, en Junta de Portaveus, ha dit que no entén com els partits que ell considera menuts han de tenir la mateixa veu que els altres grups”.

Quant als punts que tractaven el Pla Edificant (del punt 12 al punt 18), s’aconseguí unanimitat. Sílvia Anna, va voler recordar que aquest Pla se sustenta gràcies a l’esforç i suport econòmic que ens arriba des de Conselleria d’Educació.

Al punt 19, “Propuesta de resolución del Grupo Municipal Guanyar Novelda para la modificación de la ordenanza de Convivencia Ciudadana en el espacio público de Novelda”, Guanyar denuncia que estan posant-se multes sense cap garantia, cosa que Compromís ja va denunciar fa uns mesos denunciar que estava ocorrent i continua sense revertir-se.

Però el debat amb més pes que es va viure al Plenari, va ser al pertanyent al punt 11, “Propuesta relativa al ejercicio de competencias distintas de las propias y de las delegadas”. El grup municipal Compromís per Novelda començà argumentant el seu vot en contra dient que “una vegada més l’Alcalde ens fa perdre el temps en benefici propi amb la seua obsessió de tancar serveis municipals. Serveis que utilitzen veïns i veïnes i serveis que són imprescindibles per a l’Ajuntament”.

La Portaveu continua explicant quina és la vertadera intenció d’este punt de l’ordre del dia ja que des d’Alcaldia no ens raona el seu significat; “El que presenta vostè esta nit és un informe proposta trampa. Perquè els informes van per un costat i la proposta per altre. La proposta que vol aprovar demana que l’autoritzem a vostè a negociar amb el Govern Valencià. Però per a açò no són necessaris els informes que ha demanat, no és necessari ni l’aprovació en este Plenari, perquè vostè ja té eixe dret. El que vol de veritat vostè és aplicar l’Article 71.2 de la Llei 10/2015”.
Amb l’aprovació d’este article, l’Alcalde té la potestat per a iniciar el procediment per a tancar els serveis municipals com el Conservatori de Dansa, de Música o part de l’Escoleta Infantil, venent que senzillament vol l’aprovació del Plenari per a negociar amb la Conselleria.


Sílvia Anna concloïa de manera contundent la seua intervenció defensant el vot en contra de Compromís aclarint que “qui aprove este punt està facilitant l’inici del tancament dels serveis municipals”. I demanava respostes clares a l’Alcalde – “Per què en la proposta no apareix a qui s’han d’enviar eixos informes? Eixos informes aniran a les direccions generals competent en matèria de tutela financera encara que no aparega això en la proposta final? Perquè, no forma part açò de l’article 71.2 també o no feia falta posar-ho i es farà d’ofici donat que en els antecedents de la proposta es posa en marxa el mecanisme del propi article 71.2? Vol que li aprovem la proposta trampa sense, en un principi, molt de valor i al mateix temps que li aprovem els passos per a iniciar el tancament dels serveis? O vol vostè que siga Conselleria qui tanque els serveis? Perquè des del grup municipal Compromís, pensem que per ací van els tirs”.

El Plenari va acabar vora les 12 de la nit, com va sent un costum per a l’Alcalde no allargar més de mitja nit. Però esta vegada, acabà amb dues intervencions rellevants: el professorat del Conservatori de Dansa i el President de l’associació de Veïns del Centre. Les primeres van denunciar que porten 7 anys amb un 20% del seu salari retallat i continuen oferint un treball del 100% d’esforç i entrega. Demanaren al Plenari un compromís per part dels integrants dels diferents grups municipals a conservar el salari dels i les professionals del Conservatori de Dansa quan es constituira el proper Govern Local.

La resposta de Sílvia Anna a aqueta demanada va ser donar suport a revertir la situació dels salaris retallats que pateixen aquestes professionals fa anys. I recordà, que en este Plenari portàvem una moció per a la modificació de crèdit per a poder tornar els jornals al 100%, però amb la decisió del senyor Alcalde de tallar els Plenari a les dotze de la nit, esta moció no es va arribar a debatre. Este haguera segut el millor moment perquè tots els grups deixaren clar si estaven disposats a tornar el jornal de les treballadores o no.

La intervenció del President de l’Associació del Barri Centre, davant de la no resposta de l’Ajuntament a les seues demandes i escrits, va sol·licitar a l’Alcalde que diguera públicament si havia rebut per certificat les seues demandes.