Encara que el títol ho puga semblar no pensen vostés que ara vaig a començar un judici contra ningú, tampoc faré un interrogatori policíac, ja que ni és la meua intenció ni tinc cap tipus de preparació per portar a terme eixa faena. Només pretenc comentar uns fets que s’han produït durant la passada setmana.

Fa uns dies, molts ens vam asombrar amb l’aparició d’una nota de premsa del nostre Ajuntament on el regidor d’Hisenda, el senyor Moreno, parlava de les modificacions que anava a portar al plenari per a la seua aprovació i que tenia com a encapçalament un grandiós titular: “Hacienda propondrá al pleno nuevas bonificaciones para impuestos y tasas”. Una nota de premsa llançada a tots els mitjans de comunicació tant locals com comarcals, com també a les xarxes socials. El problema ve quan llegim al complet l’ordre del dia del plenari d’este mes de febrer. Aquí ens trobem que l’equip de govern proposa tres bonificacions, però també porta la pujada de fins a 11 taxes que no apareixen per cap lloc a la notícia que abans ens referíem. Vist açò, no es pot negar que tant el titular com el contingut de la notícia siguen veritat, però el que tampoc es pot negar es que no és tota la veritat.

No entenem que un regidor com el senyor Moreno i un partit com el seu, la UPyD que tant ha defensat i defensa la transparència haja acabat una volta al govern, jugant al joc de les mitges veritats (no hi ha major mentira que una mitja veritat) per tal d’amagar informació als veïns i veïnes de Novelda.

Està clar que sempre és més bonic de contar les coses bones, en este cas les tres bonificacions, que les coses roïnes, la pujada de les 11 taxes. Pujades que posen traves al desenvolupament econòmic de la nostra ciutat i que afecten a sectors tan importants del nostre teixit social com ara la construcció, l’hostaleria o el mercat que enguany patiran una pujada mitjana del 3% enfront de l’augment de l’1,5% de l’IPC en 2016 i que se suma a l’increment del 9% de l’any passat, acumulant un 12% de pujada en el que portem de legislatura.

Com a poc estes declaracions han sigut desafortunades. Però més desafortunat ha sigut com s’ha intentat amagar una nova pujada de taxes, un nou apretonet a les ciutadanes i ciutadans de Novelda, enlluernant-nos amb unes bonificacions amb l’objectiu, en paraules del regidor d’Hisenda, d’incentivar la implantació de noves empreses i el foment de l’ocupació, però que en canvi puja els preus des del servei del cementeri municipal fins a la celebració de matrimonis civils, des de la col·locació de terrasses fins al mercat o des de la col·locació de bastides i materials de construcció fins a l’ús de les instal·lacions esportives.

Vicent López Palomares