Des de Compromís desmentim les declaracions que va fer en roda de premsa i en el plenari extraordinari d’ahir el regidor d’UPyD, cap de l’àrea econòmica de l’Ajuntament de Novelda, Armando Esteve, en què afirmava que incrementen les taxes per a l’any 2016 però no els impostos. El principal impost que paguen totes les vivendes i altres immobles, I’IBI, pujarà un 1% en 2016.

El dia 30 de juliol, la Junta de Govern Local va aprovar amb els vots de PSOE, UPyD i Guanyar Novelda una sol·licitud a la Direcció General del Cadastre per a actualitzar els valors cadastrals dels béns immobles del municipi amb una revalorització del 10% i per tant, este mateix increment es traslladarà al rebut. Amb això, es vol compensar que la pujada temporal del tipus de gravamen de l’IBI aprovada pel govern de Rajoy per a 2014 i 2015 ja no tindrà efecte en 2016; esta pujada que en principi també era del 10%, en Novelda va ser del 9% perquè amb aquest valor ja s’arribava al tipus màxim permès.

Carles Sala, regidor de Compromís, explica “tenim una pujada del 10% per un costat i una rebaixa del 9% per l’altre, per tant el resultat global per al pròxim any és un increment de l’1% respecte al 2015”. A més, este increment no es pot justificar amb la pujada del cost de la vida, ja que l’IPC dels dos últims anys és negatiu, és a dir, els preus són ara més barats que fa un o dos anys, però en canvi, l’impost augmenta.

Sílvia Anna, portaveu del Grup Municipal Compromís per Novelda ha demanat al Sr. Esteve que no intente “suavitzar” una brutal pujada de les taxes amb una suposada congelació dels impostos que no és certa. És cert que l’augment de l’IBI de l’1% és un increment moderat, per això des de Compromís no vam criticar esta decisió, perquè som conscients de la delicada situació econòmica de l’Ajuntament però, al mateix temps, exigim honestedat i sinceritat al responsable de l’àrea econòmica a l’hora de comunicar les seues decisions.