El més trist i desolador d’esta etapa que va arrancar oficialment en 2008 (però ja estava gestant-se molt abans) i que tan bé sobreviu al pas dels anys no és només tot el dolor insondable que provoca, ni tampoc la pèrdua irreparable de l’estat del benestar que créiem consolidat, sinó una sensació inquietant que, com un calfred, ens recorre l’esquena: no hi ha cap full de ruta per a superar-la. L’austeritat de la qual ha fet bandera el govern de Mariano Rajoy fins a uns extrems desorbitats no ha servit per a res més que per a estendre la devastació: ni ha reduït el dèficit fiscal, ni ha generat llocs de treball, ni tan sols ens ha dibuixat una mínima esperança en l’horitzó.

No pretenc, però, fer ací una nova diagnosi, que seria inevitablement reiterativa, del caos social en què vivim. Vull, en canvi, reprendre la pregunta que, últimament, des del més absolut dels desànims, comencen a fer-se algunes persones: hi ha eixida? I si n’hi ha, a on està? Per a respondre, hem de partir d’una premissa que a voltes pareix que se’ns oblide: no es crearà ocupació, ni creixerem econòmicament, gràcies a una espècie de ciència infusa que aparega per generació espontània. En canvi, cal plantar les bases, cal sembrar les llavors, cal llaurar el terreny i fer saó. Molt bé, em direu. I com es fa tot això?

I vet ací la resposta: amb educació. És a dir, reforçant el sistema educatiu, consolidant la formació de totes les persones que componem la nostra societat, començant, com no deuria ser de cap altra manera, pels més menuts. En l’educació, per tant, hi ha l’eixida de la crisi. En una educació que ens ajude a entendre el nostre món, que evite que repetim els errors del passat, que explique que el sistema capitalista basat en el consumisme és insostenible, que fomente un estil de vida en harmonia amb la naturalesa, que conte la nostra història subratllant les nostres senyes d’identitat o que prepare els xiquets i les xiquetes de hui dia per a superar els reptes que hauran d’afrontar en el futur, entre altres moltes coses. Però, això interessa als nostres governants?

Si ens fixem exclusivament en els seus actes, com bé recomana la Bíblia, haurem de convindre que no. El PP no ha mogut ni un dit per a reforçar el sistema educatiu públic valencià. Ans al contrari, si l’ha mogut, ha sigut per a desacreditar-lo encara més i afavorir l’ensenyament privat i concertat. Així, si els valencians ja ostentàvem el dubtós honor d’encapçalar la llista de fracàs escolar amb prop del 40% dels casos, és evident que les retallades directes que han recaigut en educació no han fet més que empitjorar eixa estadística: disminució de professors, augment de la ràtio, desaparició de beques de llibres, eliminació d’autobusos i menjadors escolars, o l’última: la supressió dels mestres de suport al valencià en les escoles de Novelda en què es fa immersió: Jesús Navarro, Alfons X el Savi, Sánchez Albornoz i Jorge Juan. Com es veu, totes estes mesures consagren la separació entre classes socials i enterren la teòrica igualtat d’oportunitats entre les persones. Si això és una conseqüència inevitable o és el que es pretenia, és una pregunta que deixe en l’aire per a convidar a la reflexió.

Però la realitat és que el PP no ha tingut prou amb l’aplicació d’estos retalls, sinó que, a més, està duent a terme un procés de calculat desprestigi cap a l’educació pública i cap als professionals que la sostenen. Els atacs constants contra el professorat no s’han cenyit només a erosionar les seues condicions laborals, sinó que han tocat també aspectes molt més sensibles, com la imatge pública davant de la societat i, sobretot, davant del seu alumnat. Només des d’este prisma es pot entendre el decret promogut per la consellera María José Català en contra dels interins, o la infame campanya titulada “Que no te adoctrinen”, promoguda per les NNGG de Castelló, i que incita a la delació anònima dels professors que s’atrevisquen a expressar uns plantejaments socials, històrics o polítics que no siguen del gust dels afins a eixe partit.

Vist tot això, entenc que no tenim mes remei que reprendre, amb més èmfasi encara, l’apologia de l’educació que he iniciat més amunt. Si bé mantindre un bon sistema educatiu és car, més cara és encara la factura que cal pagar per desmantellar-lo. En l’educació es troba la porta d’eixida de la crisi (probablement l’única!), encara que l’efecte no serà immediat. Perquè amb un sistema educatiu públic, universal i de qualitat, potser aconseguirem eixir avant d’ací a un bon grapat d’anys. Però, sense una educació gratuïta per a tots, no eixirem avant en la vida. No, els valencians i els novelders no podem permetre’ns el luxe de viure en un país sense educació. Per molt que això siga el que alguns més voldrien.

Juli Martínez Amorós, Bloc-Compromís de Novelda
Juli Martínez Amorós, Bloc-Compromís de Novelda

UN PAÍS SIN EDUCACIÓN

Lo más triste y desolador de esta etapa que arrancó oficialmente en 2008 (pero ya estaba gestándose mucho antes) y que sobrevive tan bien al paso de los años no es solo todo el dolor insondable que provoca, ni tampoco la pérdida irreparable del estado del bienestar que creíamos consolidado, sino una sensación inquietante que, como un escalofrío, nos recorre la espalda: no hay ninguna hoja de ruta para superarla. La austeridad de la que ha hecho bandera el gobierno de Mariano Rajoy hasta unos extremos desorbitados no ha servido para nada más que extender la devastación: ni ha reducido el déficit fiscal, ni ha generado puestos de trabajo, ni siquiera nos ha dibujado una mínima esperanza en el horizonte.

No pretendo, sin embargo, hacer aquí un nuevo diagnóstico, que sería inevitablemente reiterativo, del caos social en que vivimos. Quiero, sin embargo, retomar la pregunta que, últimamente, desde el más absoluto de los desánimos, empiezan a hacerse algunas personas: ¿hay salida? Y si la hay, ¿dónde está? Para responder, debemos partir de una premisa que a veces parece que se nos olvide: no se creará trabajo, ni creceremos económicamente, gracias a una especie de ciencia infusa que aparezca por generación espontánea. En cambio, es necesario plantar las bases, cultivar las semillas, hay que labrar el terreno y prepararlo para sembrar. Muy bien, me diréis. ¿Y cómo se hace todo eso?

Y aquí tenemos la respuesta: con educación. Es decir, reforzando el sistema educativo, consolidando la formación de todas las personas que componen nuestra sociedad, comenzando, como no podría ser de otra manera, por los más pequeños. En la educación, por tanto, está la salida de la crisis. En una educación que nos ayude a entender nuestro mundo, que evite que repitamos los errores del pasado, que explique que el sistema capitalista basado en el consumismo es insostenible, que fomente un estilo de vida en armonía con la naturaleza, que cuente nuestra historia subrayando nuestras señas de identidad o que prepare a los niños y niñas de hoy en día para superar los retos que deberán afrontar en el futuro, entre otras muchas cosas. Pero, ¿eso interesa a nuestros gobernantes?

Si nos fijamos exclusivamente en sus actos, como bien recomienda la Biblia, debemos convenir que no. El PP no ha movido ni un dedo para reforzar el sistema educativo público valenciano. Sino al contrario, si lo ha movido, ha sido para desacreditarlo todavía más y favorecer la enseñanza privada y concertada. Así, si los valencianos ya ostentábamos el dudoso honor de encabezar la lista de fracaso escolar con cerca del 40% de los casos, es evidente que los recortes directos que han recaído en la educación no han hecho más que empeorar esa estadística: disminución de profesores, aumento de la ratio, desaparición de becas de libros, eliminación de autobuses y comedores escolares, o el último: la supresión de los profesores de apoyo al valenciano en las escuelas de Novelda en que se hace inmersión: Jesús Navarro, Alfonso X el Sabio, Sánchez Albornoz y Jorge Juan. Como se ve, todas estas medidas consagran la separación entre clases sociales y entierran la teórica igualdad de oportunidades entre las personas. Si esto es una consecuencia inevitable o es lo que se pretendía, es una pregunta que dejo en el aire para invitar a la reflexión.

Pero la realidad es que el PP no ha tenido suficiente con la aplicación de estos recortes, sino que, además, está llevando a cabo un proceso de desprestigio hacia la educación pública y hacia las y los profesionales que la sostienen. Los ataques constantes contra el profesorado no se han ceñido solo a erosionar sus condiciones laborales, sino que han tocado también aspectos mucho más sensibles, como la imagen pública ante la sociedad y, sobre todo, ante su alumnado. Solo desde este prisma, se puede entender el decreto promovido por la consellera María JOsé Català en contra de los interinos, o la infame campaña titulada “Que no te líen”, promovida por las NNGG de Castelló, y que incita a la delación anónima del profesorado que se atreva a expresar unos planteamientos sociales, históricos o políticos que no sean del gusto de los afines a este partido.

Ante todo esto, entiendo que no tenemos más remedio que retomar, con más énfasis todavía, la apología de la educación que he iniciado antes. Si bien mantener un buen sistema educativo es caro, más cara es aún la factura que hay que pagar para desmantelarlo. En la educación se encuentra la puerta de salida de la crisis (¡probablemente la única!), aunque el efecto no sea inmediato. Porque con un sistema educativo público, universal y de calidad, quizá conseguiremos salir adelante de aquí a unos cuantos años. Pero sin una educación gratuita para todas y todos, no saldremos adelante en la vida. No, los valencianos y los noveldenses no podemos permitirnos el lujo de vivir en un país sin educación. Por mucho que esto sea lo que algunos querrían.

Juli Martínez Amorós

Bloc-Compromís de Novelda