Sempre es diu que les bandes de música són un dels actius més forts de la cultura valenciana. A molts se’ls ompli la boca definint el País Valencià com un planter inesgotable de músics. Tot això no seria possible sense el treball constant i silenciós de les Societats Musicals i les seues Escoles de Música, verdader motor creador de tota esta riquesa cultural de la que tenim la sort de gaudir.

Doncs be, aquest fet cultural tan admirat, volgut i festejat per tots ha estat insultat i denigrat durant els últims mesos pel govern valenicà. I és que la Conselleria d’Educacíó ha posat en perill tant la situació laboral dels prop de 3000 professors de música com la continuitat de les 280 escoles de música amb una retallda del 55 per cent en les ajudes per al seu funcionament. Esta rebaixa contrasta amb la política de grans despeses realitzada pel govern de Camps on sempre hi ha diners per regates, cotxes o concursos hípics.

Com a exemples clars tenim les dues escoles de música de Novelda la subvenció de les quals passaria dels 14.991,20 euros de 2009 a 6.349,21 euros el 2010 en el cas de la Unió Musical l’Artística i d’11.781,75 de l’any passat als 5.470,73 d’enguany per a la Societat Musical Santa Maria Magdalena. Com és lògic amb esta retallada de prop de 15.000 euros entre les dues associacions serà pràcticament impossible el manteniment de les seues escoles on aprenen música al voltant de 300 alumnes. També de la matiexa manera el Conservatori Professional de Música Mestre Gomis depenent de l’ajuntament ha patit també una retallada del 55 per cent en la seua subvenció passant a rebre només 55.445,52 euros xifra del tot insuficient per al funcionament d’esta institució que dóna sevei, no només a alumnes de Novelda, sino també de poblacions veïnes, interessats a obtindre un títol oficial de música.

Com és evident este clar atac a un col·lectiu tan important dins la nostra societat ha tingut resposta des del BLOC. Hem donat suport a la Federació Valenciana de Societats Musicals en les seues reivindiacions davant el govern valencià. Hem presentat, a través del nostre diputat autonòmic Josep Maria Panyella, esmenes als pressupostos de la Generalitat, preguntes parlamentàries i proposicions no de llei enfocades en este sentit, les quals no ha sigut tingudes en compte pel govern valencià. En el mateix sentit vam presentar una moció a l’Ajuntament de Novelda instant al govern valencià a deixar sense efecte aquesta retallada. També hem llançat la campanya Música i fets per tal de canviar esta situació i adequar la situació econòmica de l’ensenyament musical a la importància dins del nostre país.

Finalment tanta pressió ha tingut el seu resultat i la Generalitat Valenciana enguany només farà una rebaixa del 23 per cent en les ajudes per a les escoles de música i un augment del 50 per cent per a l’any que ve. Els conservatoris depenents dels ajuntament no han tingut tanta sort i se’ls mantindrà esta retallada que posarà en perill la seua viabilitat. Per tant després d’este atac no només a la cultura valenciana sinó també a la mateixa societat civil valenciana, des del BLOC ens comprometem tant a vigilar el compliment de l’acord entre la federació de societats musicals i el govern valencià com a fer tot el possible per a tornar la situació al moment previ a la retallada en tots els casos.

 

Vicent López Palomares