El govern del PP i Vox de la Generalitat Valenciana ha presentat recentment el seu projecte de pressupostos per al 2024. Els canvis respecte a anteriors pressupostos quan Compromís estava al govern valencià són evidents: al mateix temps que es perdona l’impost de donacions i successions que només paga l’1% més ric de la societat, s’elimina l’ajuda de material escolar per a les famílies que més ho necessiten, entre altres retallades en educació (com la construcció o rehabilitació de centres escolars) o cultura, per posar algun exemple.

Des de Compromís, seguim treballant en el que considerem important per a la majoria de la societat i per això hem presentat diverses esmenes a eixos pressupostos de la Generalitat amb propostes que beneficien directament a Novelda, com impulsar projectes turístics i culturals per al nostre poble: l’adquisició i posterior adaptació com a museu de la Casa Mira, una joia del modernisme; la realització del projecte del futur teatre Maria Guerrero o la continuació del projecte de construcció del monumental Orgue de Pedra.

També propostes en l’àmbit educatiu de millora dels centres públics de Novelda; la creació d’un jutjat específic de violència de gènere al nostre partit judicial o l’ampliació del pressupost sanitari perquè Novelda siga base d’una ambulància les 24 hores del dia.

No ens oblidem dels més vulnerables i per això hem tornat a demanar els recursos necessaris per a l’habilitació i posada en marxa d’un centre de dia per a menors a Novelda, com ja teníem abans però el PP va tancar en 2012. I en un context de crisi climàtica com l’actual, defensem propostes mediambientals com iniciar l’execució de l’anell verd del Riu Vinalopó i habilitar un itinerari ciclopeatonal segur que unisca el nucli urbà amb el Barri de l’Estació.

Tots estos són projectes coherents amb la nostra manera d’entendre la política i que, si es porten endavant, resultaran molt beneficiosos per a novelderes i novelders. Esperem que els diferents governs local, autonòmic i estatal tinguen també en compte aquestes prioritats i facen polítiques útils per a la gent d’ací; com estos projectes que hem citat o altres que se suposa que estan en marxa però veiem envoltats de molta incertesa com el nou mercat o el port sec, que de segur tindrien gran repercussió econòmica al nostre poble. Nosaltres, sens dubte, seguirem reclamant-los i treballant per ells, allà on toque.

Carles Sala Penalva