Opinió: Ja n’hi ha prou de discriminació

Possiblement s’hagen preguntat moltes voltes per què no tenim esta o aquella infraestructura o hagen escoltat que no hi ha diners per a fer algun projecte important pel seu valor estratègic. Possiblement també els sonarà la famosa expressió solidaritat entre les comunitats autònomes. Doncs bé, tot això ens ve donat per l’actual sistema de finançament i les inversions de l’Estat que és qui recapta la majoria dels impostos que paguem els contribuents.

En este sentit, les Corts Valencianes, han pres per unanimitat diferents acords, amb data de 22 de febrer de 2017 i 5 d’abril de 2017, per instar al govern a canviar esta situació que clarament ens discrimina a les valencianes i els valencians enfront unes altres regions. I és que la nostra autonomia està doblement discriminada, sent, per una banda, la pitjor finançada de totes i, per altra, sent el territori que menys inversions rep de tot l’Estat.

Si parlem del finançament, trobem que el País Valencià és l’única autonomía espanyola que amb una renda inferior a la mitjana estatal aportem a les arques de l’Estat com si estiguérem per damunt, o siga, som pobres però paguem com a rics. Estes contribucions fiscals injustes aboca a la Generalitat Valenciana a la inviabilitat económica, i amb ella, les polítiques socials, de lluita contra l’atur, l’ensenyament, la sanitat, els jutjats i totes les polítiques transferides a l’autonomia.

Altre problema amb què ens trobem és la manca d’inversions estatals al territorio valencià, perquè la valenciana representa 11% de la población i el 10% del PIB estatal i només rebem el 3’5% de la inversió real. Amb això el 2016 vam ser el territori amb menys inversió per part del govern central i, a més a més, només es va executar el 50% del pressupostat.

A estes macances hem d’afegir d’altres com ara el Corredor Mediterrani, una infraestructura declarada prioritària per la Unió Europea i que connectaria a les nostres empreses amb Europa i Àfrica i que el govern central pretén canviar per un Corredor Central camuflat amb eufemismes com ara Ramal Central del Corredor Mediterrani, discriminant les nostres exportacions i les de la resta de l’Arc Mediterrani, que representa el 50% del PIB español.

Per tot això els valencians i valencianes no som ciutadans de segona ni tampoc volem ser ciutadans de segona. Necessitem el Corredor Mediterrani per tindre unes empreses més competitives que creen llocs de treball i riquesa. Ens calen més inversions de l’Estat que ens ajuden també a generar més ocupació. Amb un finançament just podriem pagar el deute de la Generalitat, acabar amb els barracons a les nostres escoles, construint-ne 78 de noves durant esta legislatura, eliminar les llistes d’espera en un assumpte tant important com la dependencia, incrementar les deduccions en el tram autonòmic de l’IRPF a les rendes baixes i mitjanes i rebre els ajuntaments més ajudes de l’administració autonòmica. Per últim, si l’Estat invertira allò que ens correspon per pes poblacional i PIB tindríem una millor xarxa ferroviària, l’AP7 gratuïta i una millora dels serveis de rodalies i de transport metropolità a les nostres ciutats.

Vicent López Palomares

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *