Bon dia. En primer lloc, vull disculpar l’absència de la nostra portaveu, Sílvia Anna, que es troba, com altra gent en esta època estival, lluny de Novelda.

És esta la crònica d’una mala moció de censura com a conseqüència d’un mal pacte de govern signat fa ara poc més d’un any, com ha referit infinitat de vegades la nostra portaveu. Vaja per davant que no recolzarem la moció de censura que hui se’ns presenta, de la mateixa manera que no vam recolzar el pacte de govern entre PSOE i UPyD en el seu moment.

En les passades eleccions municipals els partits representants de la dreta sociològica a Novelda van aconseguir 11 regidors, front als 10 dels partits d’esquerra. Ideològicament la situació estava clara, però el PSOE no va renunciar a encapçalar un equip de govern diguem-ne sui generis. Sols la impossibilitat moral en aquells moments dels regidors de la UPyD de pactar amb qui tant havien criticat durant tota la legislatura anterior va fer possible l’alcaldia de Fran Martínez. El grup socialista va acceptar un pacte antinatura amb un partit ideològicament antagonista, molt allunyat dels seus postulats, com han dit en este plenari regidors del PSOE. A més a més, el pacte va nàixer en la més absoluta foscor, lluny de la total transparència pregonada pels dos partits en campanya electoral. Compromís ha reclamat des d’un principi que es feren públics els termes del pacte de govern, mesos després ens deien des del PSOE que “estaban en ello”. Quan finalment publiciten el document, ens trobem amb un text farcit de generalitats, de bones intencions, sense a penes concrecions, on temes importants com el de l’alcaldia no s’aclaria gens ni mica. Portem tot este any demanant explicacions concretes sobre el canvi de l’alcaldia i ens hem trobat com a resposta des del “no rotund” de l’actual alcalde fins a les calculades ambigüitats del Sr. Esteve fins fa ben poc, de la mateixa forma que hem denunciat les polítiques antisocials que està duent a terme l’equip de govern.

Ens pareix normal que membres de l’executiva i fins i tot el secretari general del PSPV s’hagen posat a treballar per tal de paralitzar la moció de censura, però hui que ens acompanyen representants d’eixes estructures supramunicipals, volem dir-los, també a ells, que es perdran probablement un alcalde socialista i sis jornals però que no es perden polítiques d’esquerra decidides i valentes per a este poble. També dir-los que els regidors de Compromís ens hem sentit absolutament ningunejats, menyspreats i fins i tot maltractats per part de l’alcaldia. Quasi mai no s’havia vist a Novelda un alcalde amb tan poca capacitat de diàleg i respecte a un grup de l’oposició. Els nivells de participació dels partits polítics de l’oposició han estat nuls, reconeixent això sí, excepcions d’alguns regidors i regidores en este aspecte. Ens preguntem ara si eixes actituds del Sr. Alcalde cap a nosaltres responien a una estratègia premeditada, a una incapacitat personal o a les dues coses alhora. Poc importen ara estes coses, però els novelders i també els de fora han de saber que mentre nosaltres hem parlat sempre del govern de la Generalitat com un govern compartit pel PSPV i Compromís, hem hagut d’escoltar comentaris cínics sobre consellers de Compromís. Que no demane ara  fidelitat qui no ha sabut donar-la en altres àmbits.

En definitiva, quan escoltem al fins hui Sr. Alcalde dir que s’havia aplicat una nova política de consens, diàleg i transparència, no podem sinó esbossar un lleu somriure. Senzillament és una falsedat com una catedral. O és transparència i diàleg pavonejar-se davant el plenari afirmant que no pensava reunir-se amb els grups de l’oposició per a parlar del Pla General perquè ja havia fet una reunió amb arquitectes del poble i que aquí acabava la participació, que massa participació allargava els temes…? O és transparència i diàleg la solució donada al “cas del Pinós”? Tots i totes portem càrregues sobre les nostres consciències, però esta del Pinós, de tan pesada no serà fàcil que se la lleve de damunt el Sr. Alcalde. Per si algú no sap de què estem parlant que pregunte als alcaldes socialistes d’Elda o del Pinós.

Resulta desconcertant, increïble i permeta’ns l’adjectiu, cínic, escoltar estos dies a algun membre del grup socialista dir que la UPyD portava a este plenari propostes en contra de les associacions, propostes antisocials, quan totes estes propostes presentades fins ara han eixit endavant perquè vostés sis, els sis regidors i regidores del PSOE han alçat el braç per a aprovar-les. Crega’ns, no poden en 24 hores esborrar la seua complicitat amb les polítiques de dreta que s’han dut a terme en estos 14 mesos. No cal que li recordem que gràcies als seus vots hui els qui més ho necessiten, les persones amb problemes de mobilitat, no disposen d’un mitjà de transport essencial, i clar que deficitari, com el bus urbà, o que les associacions sociosanitàries perdran una anualitat de les seues subvencions, o que una dotzena de persones d’este poble, moltes d’elles amb veritables problemes familiars s’han quedat sense treball com a netejadores municipals, o que hagen incomplit promeses electorals i traït el seu propi electorat aprovant una pujada d’impostos i taxes que negaven mesos abans de les eleccions…

Resulta normal veure com les executives dels partits, es mobilitzen quan pot perdre’s una Alcaldia. Hauria de ser normal que eixos mateixos organismes també es mobilitzaren quan els seus representants en un Ajuntament entren en una deriva ideològica i d’infidelitat als principis del seu partit. Eixe podria ser un dels punts de la regeneració democràtica, de les noves maneres de fer política.

Probablement, no sols, el PSOE perda este matí l’Alcaldia i sis jornals, en el camí s’ha deixat també la credibilitat i, ara per ara, companys de viatge.

I tot això que portem dit no és ni de bon tros per a justificar la moció de censura. Ho hem dit ben clar al principi, no la recolzarem. Si fosc va ser el pacte, més fosca encara és esta moció de censura presentada amb premeditació, traïdoria i amb  nocturnitat no, per les limitacions horàries del registre, en la qual no es veu sinó la pressa i les ganes de silló del Sr. Esteve. S’han escoltat estos dies veus que relacionaven la nostra insistència quan preguntàvem sobre el repartiment de l’alcaldia abans amb la presentació d’esta moció de censura ara. Resulta evident que les intervencions de l’Alcalde ixent sobre este tema el passat mes de juliol van resultar, com a mínim, esperpèntiques, negant coses que minuts després s’encarregava el Sr. Esteve de confirmar. Resulta evident que a dia de hui encara no sap Novelda què van pactar vostés, què van posar negre sobre blanc o què no van escriure, quines parts eren explícites o quines implícites. No, no hem sigut nosaltres els acceleradors de la moció. Des que vostés van acceptar el càrrec a principi de legislatura van posar en ”bandeja de plata” la moció de censura. Es va brindar al PSOE a encapçalar l’Ajuntament els dos primers anys, probablement els pitjors des del punt de vista de conjuntura econòmica, quan la lògica pel nombre de vots haguera sigut que l’alcalde socialista haguera acabat la legislatura. Eixa cessió era una cessió enverinada. Es tractava que el Sr. Esteve poguera passar prompte “el dol” del fictici trencament amb el PP que, si no s’haguera produït, bona part dels seus votants mai no li ho hagueren perdonat, ja que probablement l’havien votat perquè no governara el PP de Rafa Sáez. I el PSOE, enlluernat pel silló de l’alcaldia, l’ha ajudat a “passar el dol”. La seua estratègia, Sr. Esteve, per arribar a l’alcaldia va començar en el mateix moment de nomenar Fran Martínez Alcalde de Novelda. Ha guanyat la seua estratègia. Pur maquiavelisme. Per això, entre altres coses, no donarem suport a esta moció de censura.

Ja sap, Sr. Esteve, que sempre hem vist lògic que els dos partits en el govern, pràcticament empatats, es repartiren l’alcaldia, però no després d’una moció de censura com esta. Alguna cosa ha hagut de precipitar els fets perquè no haja tingut la paciència d’esperar un any més. La insistència de l’oposició en el tema de la rotació de l’alcaldia? Ja hem dit que no. La falta de concreció i de sinceritat per part del PSOE? Ho dubtem. Haguera sigut este un bon motiu en juny de 2017, però no ara. Alguna cosa  ha hagut de passar a part de les excuses de mal pagador que s’han dit fins ara, com a justificació d’una ruptura amb el partit amb el qual estaven compartint maldats com les que ens hem referit fa un moment. Algú ha hagut de dir: ara o mai! El Partit Popular, quan es presentava esta moció, acabava d’acceptar en Madrid una sèrie de compromisos amb Ciutadans i en qüestió de setmanes se suposa que anirien concretant-se, possiblement regidors del PP no puguen recolzar en el futur alcaldes en situació d’imputats o investigats. Continuem doncs amb l’obscurantisme que està caracteritzant esta legislatura. Per això també ens oposem a la moció de cesura.

Com tampoc la recolzarem per la falta de les més elementals normes de cortesia, que han mostrat en la forma de presentar-la. En política, la cortesia i l’elegància són valors en positiu que faciliten el diàleg. Les coses no es fan com vostés les han fetes, Sr. Esteve. Haurien d’haver dimitit de les seues delegacions per discrepàncies profundes amb el seus socis de govern, discrepàncies que no s’han produït visiblement en tot el que portem de mandat, haver explicat detalladament els motius -de pes- al poble, haver informat l’Alcalde de la decisió que pensaven prendre i explicar cada pas amb llums i taquígrafs. Vostés en canvi, han mantingut les seues delegacions ─i cobrant─ mentre negociaven la moció de censura, i fins i tot, després d’haver-la presentada; fins a l’últim dia i fins a l’últim euro.

No ens ha agradat gens l’actitud del PSOE poc més que demanant clemència davant de fets que ja eren irreversibles, però encara menys ens ha agradat el patiment innecessari al qual ha sotmés la UPyD al Sr. Alcalde i a la resta de regidors del PSOE en estos dies. Patiment innecessari quan les coses les tenien clares i sols servia per començar a llavar la imatge del Sr. Esteve. Això és un altre clar exemple d’eixa falta d’elegància.

Hem parlat sobradament de la falta de transparència del Sr. Martínez en este últim any, però el Sr. Esteve tampoc es queda curt en este aspecte. Es va comprometre a dimitir si al final resultava encausat per uns presumptes delictes de falsificació de factures i simulació de robatori en què està immers. Tot i que afecta a la seua vida privada, si al final fóra encausat, cosa que sincerament no li desitgem, esguitaria a la institució amb total seguretat. El cas és que una misteriosa acta plenària arreplega una “psicofonia” que ningú va escoltar en el Plenari, on el Sr. Esteve diu que dimitiria en cas de ser condemnat en ferm, fent pujar sensiblement el seu llistó dimisssionari. Les gravacions de ràdio i televisió estan disponibles per a comprovar tot el que diem. I el Sr. Alcalde ho sap. Per això també votarem en contra d’esta moció de censura.

Resulta evident que les forces de la dreta política d’este plenari, tot i que una d’elles estiga en fase d’extinció en paraules d’un regidor socialista, tenen vots suficients com per a conformar una majoria. Nosaltres no hem vingut ací per a ratificar majories d’este signe polític sinó per a fer oposició a les polítiques de la dreta de sempre, tot i que vinga disfressada. Portem més d’un any fent-ho perquè portem més d’un any suportant estes polítiques de dretes i així ho continuarem fent el que queda de mandat. Per això tampoc no recolzem esta moció de censura.

Les declaracions d’estos darrers dies estan esdevenint pur esperpent. Ja estem cansats que el Sr. Esteve s’erigisca en el repartidor de les culpes de l’endeutament de Novelda depenent de la situació política i del que més li conviga a ell. Primer era el Partit Popular el culpable de tots els mals, després del seu pacte amb el PSOE, era Compromís el culpable de tot, retirant-li la culpa al PSOE (miserable pagament que li feia vosté al PSOE a canvi de seguir la seua estratègia i estar al seu costat mentre es preparava per a l’assalt al poder) i ara des de fa uns dies, vosté li retira la culpa al PP i ens la torna a donar a Compromís i al PSOE. Continue vosté actuant així, com una “veleta”, segons bufe el vent, perquè està perdent la credibilitat a passos agegantats. Agafe les liquidacions dels pressupostos presentats al Ministeri d’Hisenda. Pegue-li les voltes que vulga, però vosté formarà govern amb el partit que va iniciar la senda de l’endeutament en l’època en què es lligaven els gossos amb llonganisses i el que més ha endeutat este Ajuntament. Podrà estar vosté obsessionat amb els diners, paraules seues en esta mateixa sala de plens, però això no el faculta per a culpar i disculpar indiscriminadament segons la seua conveniència. I per això tampoc donarem suport a la seua moció de censura.

Ens costa molt creure, Sr. Esteve, que vostè, que va ser capaç de clavar al PSOE dins la seua estratègia, que va aconseguir que el PSOE incomplira el seu programa electoral en el tema dels salaris dels regidors o el dels impostos, que va aconseguir que els sis regidors del PSOE alçaren el braç per aprovar tantes propostes de pura dreta insolidària i antisocial, no ens creiem de cap manera que no fóra capaç de reconduir la situació del seu pacte amb el grup socialista i reconduir les situacions que vostés plantegen en la pobra argumentació de la seua moció de censura. Poca gent s’ho creu. Nosaltres tampoc i este és un altre motiu per al nostre vot en contra.

Podria vosté, Sr Esteve, tenir dubtes raonables sobre el grau de compliment del PSOE a l’hora de facilitar el relleu en l’alcaldia en juny de 2017, però si la solució no venia de la part del PSOE i havia de vindre del PP, potser tindria data de caducitat. O ara o en qüestió de dies podria no ser possible.

El Partit Popular tenia una “basa” des de principi de legislatura, sols una, però important, i quan s’ha produït la conjunció astral que esperaven l’han utilitzada. Res a dir.

No podem, però, compartir l’explicació del PP que a principi de legislatura existia un “escollo gordo” per haver pogut formalitzar aleshores un pacte PP-UPyD. No, en aquell moment ja no hi havia el “escollo gordo”, Sr. Sáez, existien problemes morals i ètics de la UPyD amb el seu electorat i la seua militància per a signar un acord amb vostés. Passat un any sembla que eixe compromís moral ja no té la mateixa importància.

En altre ordre de coses, nosaltres no li donem cap importància que el seu president, el Sr.  Rajoy, vaja reclamant des de fa mesos que ha de governar per tractar-se de la llista més votada. Vostés que sí que li n’haurien de donar, vénen hui i presenten una moció de censura contra la llista més votada a Novelda. Ja sabem que es tracta d’estratègia política. Ni tenen valor les paraules del Sr. Rajoy quan reclama que es deixe governar a la llista més votada, ni tampoc que el PP de Novelda recolze una moció de censura contra la llista més votada. Al capdavall, 11 regidors són la majoria absoluta.

Però sí que li donem importància, i molta, al fet que el PP done suport a esta moció de censura i propicie l’arribada a l’alcaldia d’un regidor amb la situació jurídica que té el Sr. Esteve.

No és moment ara d’entrar a parlar de l’actitud del PP quan va rebre una moció de censura en la seua contra l’any 97, del victimisme assumit i de les acusacions cap els signants d’aquella moció de censura. Però sí volem parlar de coses més recents: durant els últims mesos, el seu grup, Sr. Sáez i el nostre, hem coincidit votant o manifestant-nos en contra de moltes decisions de l’actual equip de govern, parlem per exemple de la defensa dels conservatoris i escoleta municipal, dels impostos i taxes, de les treballadores de la neteja, de l’autobús, de les subvencions a associacions,… Estem convençuts, que quan vostés i nosaltres hem defensat estes postures, ho hem fet perquè considerem que defensàvem el millor per al poble de Novelda. Des de Compromís, li demanem que, quan estiga en el govern, siga coherent amb eixos posicionaments del seu grup durant els últims mesos. També esperem tindre accés i poder analitzar prompte l’acord programàtic al qual han arribat amb UPyD, que a dia de hui encara no hem vist.

Estem impacients per conèixer, aixó sí, la veritat sobre les comentades reunions entre el PP i el PSOE de fa un mes. No sabem si tenen relació amb esta moció de censura, algú n’hauria de donar explicacions.

Amb expectació esperem que els regidors d’UPyD expliquen en concret quins projectes ha paralitzat el Sr. Alcalde ixent segons es denuncia en l’escrit de la moció. Novelda necessita una explicació clara i transparent de quins projectes es tracta i per què s’han paralitzat.

I amb més expectació, si cap, esperem que els mateixos regidors i regidores expliquen i concreten els casos en què relacionen l’anterior alcalde amb il·legalitats i de quines il·legalitats estan parlant.

També ens agradaria que el més que probable alcalde a partir de hui explicara amb claredat quines són les seues intencions futures, tenint en compte la situació actual del seu partit polític. Li ho demanem ara i li ho demanarem. Volem saber si ha hagut participació al màxim nivell provincial o autonòmic del PP en les negociacions i quines coses s’han pactat de cara a un futur. Ens fa la sensació que més que a un acte d’investidura, podríem estar assistint hui a la proclamació del pròxim candidat del PP a les eleccions de 2019.

Però la vida política continua després d’esta moció de censura i els partits hem de continuar treballant des de la nostra posició en el govern o en l’oposició pel bé del nostre poble, en benefici de les ciutadanes i ciutadans de Novelda. Compromís continuarà en esta nova etapa denunciant aquelles polítiques que considerem antisocials i insolidàries com hem fet fins ara, i presentant propostes que redunden en benefici dels novelders i novelderes. Esperem si més no del nou alcalde, que complisca els compromisos electorals de transparència, diàleg i consens que fins ara no s’han complit i que tinga respecte, ell que ho va patir ben a prop sent oposició, pels horaris de treball dels regidors i regidores que no cobren salari de l’Ajuntament i els facilite la seua tasca opositora, consubstancial a la democràcia.

Els desitgem sort en la gestió municipal tant al nou Alcalde com als regidors i regidores amb delegacions del govern que s’inicia, perquè independentment de les diferències ideològiques, hi ha un denominador comú que ens hauria d’unir, que és buscar el millor per a Novelda.

Posant totes estes consideracions en una coctelera, podríem dir que és esta una trista història amb un final feliç per a dues persones: podria ser la trista història d’un alcalde que no volia ser alcalde i la d’un regidor que volia ser alcalde del PP, i de vegades, els desitjos s’acompleixen.

Moltes gràcies.