Els centres han escollit un dels tres nivells del Programa Educatiu Plurilingüe Dinàmic. A Novelda la comunitat educativa ha escollit un 56% el nivell intermedi i un 44% el nivell avançat, és a dir que 5 escoles faran l’intermedi i 4 escoles l’avançat.

Els centres educatius han proposat quin nivell volen prendre com a punt de partida del Programa Educatiu Plurilingüe Dinàmic, en una decisió avalada per 2/3 del Consell Escolar. Després que els consells escolars de tot el territori hagen decidit el seu nivell, a escala global el 54% ha triat nivells avançats, el 30% nivells intermedis i el 16% nivells bàsics.

A Novelda un 56% de les escoles ha triat nivells intermedis i un 44% nivells avançats, cosa que suposa 5 centres educatius amb nivells intermedis i 4 centres amb avançats. En tots els casos la comunitat educativa ha estat qui ha decidit el nivell de partida que es prendrà en el camí cap al plurilingüisme real.

El model del Programa Plurilingüe Dinàmic s’estructura en tres nivells: Bàsic (I i II), Intermedi (I i II) i Avançat (I i II). Les diferències entre nivells són la distribució d’hores vehiculars en les tres llengües en assignatures no lingüístiques i altres elements de reforç de competència oral. És a dir, quantes hores es fan en anglés, en valencià i en castellà donada la situació sociolingüística de cada entorn educatiu. Així, el nou programa de plurilingüisme real garanteix a l’alumnat més anglés i un domini efectiu del valencià i del castellà. El model està basat en l’aprenentatge integrat de llengües (AICLE), la metodologia més avançada i reconeguda internacionalment, que ja s’aplica a països com Finlàndia i Canadà.

Des de Compromís per Novelda valorem positivament que, al nostre municipi, en la majoria dels casos s’ha triat un punt de partida més avançat respecte de l’anterior programa i s’aposta per un aprenentatge real de llengües, unes dades que demostren que les comunitats educatives reclamen més i millor plurilingüisme, que és el que ofereix la Conselleria d’Educació, respectant el punt de partida que ha considerat cadascú i amb la participació de les famílies i els centres.

A partir de setembre del 2017 el sistema educatiu valencià tindrà més llengües, més oportunitats i més cohesió.