Amb l’arribada del mes d’agost cau l’activitat dels nostres carrers. La platja, el camp, una escapada a qualsevol destí o simplement quedar-se en casa descansant,… totes estes activitats són preferibles a enfrontar-nos a eixa calor incisiva que continua escalfant el poble, però de vegades no hi ha més remei; per sort, ens trobem un refugi inesperat: la decoració floral del carrer Major dóna un punt de frescor i color al temps que ofereix una agradable ombra i ens porta al cap records de les festes patronals i de moros i cristians que hem viscut fa només un parell de setmanes. Quina idea més innovadora! Innovadora sí,… és cert que la idea s’ha “reciclat” de finals del segle XIX, però la iniciativa del grup de persones que s’ha documentat i organitzat per a recuperar esta antiga tradició i ha aconseguit unir i implicar amb un objectiu comú associacions, col·legis, veïnes i veïns és digna d’admirar. I és que, de vegades, trobem en el passat grans idees que encara hui ens poden ser ben útils, amb alguna adaptació o almenys servir-nos de font d’inspiració.

 

Idees revolucionàries, però en el fons molt senzilles, que ens trobem també en alguns dels nous governs, ara que és temps de noves polítiques. Per exemple, que la Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, assumisca també les funcions de Consellera d’Igualtat i Serveis Socials i haja posat la lluita pels més desafavorits com a prioritat principal del seu govern és un retorn al concepte originari de la política. O l’aposta del nou Conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, destacat referent de l’economia del bé comú, per la xicoteta i mitjana empresa, arrelada al territori i a la societat com a garantia de l’èxit en un món globalitzat. Això sense oblidar la investigació, la tecnologia o la gran indústria; una cosa no lleva a l’altra, però no podem renunciar a allò que ens caracteritza i ens ha fet grans.

 

I en Novelda? també arribaran la nova política i estes xicotetes grans idees al nostre poble? A l’inici de l’article feia referència a les flors del carrer Major. Estes flors no es van fer en una sola vesprada sinó entre molta gent i durant diverses setmanes. Es va invertir temps, treball i esforç però el resultat ha valgut la pena i no només el visible, també els llaços que s’han teixit entre totes les persones que han col·laborat en este projecte. Les decisions polítiques al nostre poble també seran millors i tindran efectes més positius si es prenen entre molta gent i amb el temps que requereixen, en definitiva, si prenem com a base l’esperit de consens i diàleg al qual tots els partits han al·ludit tantes vegades i encara el trobem a faltar. Seria un bon punt de partida, del qual segur en sorgiran moltes idees i molt profitoses per als importants reptes que tenim per davant. Esperem que esta siga l’actitud predominant del nou equip de govern a l’Ajuntament de Novelda. Passeu bon estiu!

 

 

Carles Sala Penalva, regidor Compromís per Novelda