Sr. Alcalde, Srs. Regidors i Sres. Regidores, Autoritats, veïns i veïnes, bon dia a tots i totes.

En primer lloc felicitar al Sr. Alcalde pel seu nomenament i als Regidors i Regidores ací presents fruit de la voluntat del poble de Novelda.

Tornem a agrair, en este primer acte institucional, la confiança rebuda de part de 2023 veïns i veïnes de Novelda per a que, amb els nostres 3 Regidors, els representem en este Plenari treballant en benefici del poble encetant una nova època de diàleg, consens i respecte entre totes les forces polítiques.

Hem assistit a una campanya electoral i a unes eleccions dintre dels paràmetres del respecte entre totes les forces polítiques i així volem que continuen les coses els 4 anys que ara comencen.

Hem assistit després a 3 setmanes de procés negociador entre les distintes forces polítiques que, també hem de dir-ho,  ja ens ha deixat més preocupats. La legislació i el sentit comú deixa les coses ben clares: per damunt de qui aconsegueix més Regidors i Regidores es prima el dotar a un Ajuntament de majories estables per a governar. Eixe és el camí que es marca a tots els grups polítics en eixe període de tres setmanes entre les eleccions i el dia de hui. I eixe camí es marca de manera prioritària als grups que poden configurar eixes majories. Hem viscut estes 3 setmanes amb preocupació i així ho hem de dir perquè als qui els corresponia encetar eixe camí no ho han fet amb la celeritat ni les formes adequades amb que ho haurien d’haver fet.

A Novelda, més que en altres llocs, prenen valor les paraules de la candidata de Compromís Mònica Oltra: “primer el QUÈ i després QUI”. Hem assistit a Novelda durant 3 setmanes al “qui és l’alcalde, qui és l’alcalde, qui és l’alcalde?” Tenim la sensació, per no dir la certesa, que massa poc temps han dedicat el PSOE i l’UPyD a parlar de QUÈ anem a fer i COM anem a fer les coses.

I ja hem començat a pagar les conseqüències d’este mal ús de les 3 setmanes de negociació. Podem dir que tenim a l’Ajuntament de Novelda una majoria estable de 2 partits i 12 Regidors i sabem que hui l’Alcalde és el Sr. Fran Martínez. Torne a repetir, sabem qui és l’Alcalde hui però res més.

Ens felicitem de tenir un govern estable però ens preocupa, d’igual manera, saber QUÈ han pactat vostés, quines van a ser les prioritats, en quines coses vostés s’han posat o no s’han posat d’acord, com van a distribuir-se els càrrecs, començant per l’Alcaldia. Són vostés conscients de què durant 3 setmanes Novelda està esperant estes respostes? Ahir encara havia temps d’explicar tots estos punts a la ciutadania i, a banda d’una declaració de principis i de qui seria Alcalde hui dissabte, a Novelda no se li ha explicat res. Un mal principi per a una nova època de transparència. No ho interpreten vostés com les preguntes d’esta Regidora, són també les preguntes de milers de novelders i novelderes als què sols se’ls ha comunicat que avui estrenen Alcalde. Les respostes s’haurien d’haver donat i més quan ens troben davant d’un pacte entre 2 partits ideològicament tan separats.

Una qüestió important s’ha afegit durant estos últims dies, la situació judicial del Sr. Armando Esteve. Vam ser els primers en demanar la seua dimissió. Vam escoltar les seues explicacions i els seus compromisos. A hores d’ara confiem en la seua paraula i el compromís públic que va assumir. Però també entenem que, a partir d’ara, ja no es tracta d’un tema del Sr. Esteve, es tracta d’un tema que assumeixen tots vostés, els 12 regidors del PSOE y de l’ UPyD.

Estem i estarem nosaltres ací per a 3 coses fonamentalment:

Primer.- Intentar que la major part del nostre programa electoral es puga portar a la pràctica. I ho farem aportant propostes, dialogant i intentant convencer.

Segon.- Vigilar i controlar que les seues actuacions de govern s’ajusten als seus programes electorals.

Tercer.- Igualment vigilar que les seues actuacions i declaracions no caiguen en contradicció amb tot allò que vostés han dit, demanat o exigit a l’anterior equip de govern.

I portarem a terme estos tres punts amb la convicció que ens dóna creure que fer una bona oposició és fonamental per a un Ajuntament i la força què ens dóna el manament que ens han fet 2023 veïns i veïnes d’este poble.

Dit açò, tinguen vostés per segur que no van a trobar en Compromís un grup amb el NO a la boca davant de cada proposta seua.

Igualment, posem els nostres diputats a les Corts Valencianes, els nostres possibles Conselleres del Govern Valencià, els nostres Diputats a la Diputació Provincial i al nostre Diputat a Madrid i al Parlament Europeu al servei de les propostes i de les reivindicacions que es consideren justes de l’Ajuntament de Novelda.

Amb les mans esteses i amb paraules clares (com hem fet hui), esperem que siga esta una legislatura de consens, diàleg, respecte mutu i confiances retrobades per a aconseguir el més important, el benestar de tots els novelders i novelderes i un poble que torne a confiar i a sentir-se orgullós del seu Ajuntament.

Sense res més, molta sort a tots i totes.