Abans d’entrar en matèria, el meu reconeixement públic a tot el departament de la intervenció municipal, i molt especialment a la responsable de l’oficina pressupostària i al Sr. Interventor per l’esforç afegit que representa poder quadrar un pressupost en uns moments tan difícils com els que estem passant, amb uns nivells d’ingressos a la baixa i uns gastos estructurals que aclaparen la major part de la despesa corrent. Així mateix el meu agraïment a les regidores i regidors delegats per l’exercici de comprensió davant la situació econòmica municipal a l’hora de passar les propostes de gasto corrent i d’inversions. Deia al final de la meua intervenció en el debat dels pressupostos de l’any 2010 que calia la col·laboració de tots, govern i oposició per remuntar el vol. Crec sincerament que el grup municipal del PP “ha estat per la labor” i ha mostrat la seua disposició al diàleg i fins i tot a la participació en estos pressupostos que s’executaran durant dos legislatures distintes. Vaja l’agraïment també al portaveu del PP per la seua col·laboració en la redacció final del document. Col·laboració que ha tingut com a conseqüència l’acceptació de part de les seues propostes per part de l’equip de govern, que sens dubte amb millorat el document pressupostari. I com no demanar disculpes per no haver pogut presentar abans els pressupostos, amb l’atenuant, això, de la dificultat òbvia de quadrar ingressos i gastos i el temps afegit de diàleg i consens amb l’oposició que ha representat, si més no, un mes de treball.

Presentem un document pressupostari equilibrat d’ingressos i de despeses de 23.771.270 euros, xifra que representa una disminució de vora un 10% respecte del pressupost de 2010.

Continua…

La crisi econòmica continua colpejant les economies familiars, empreses, autònoms, treballadors i també a les institucions municipals. Els ingressos municipals continuaran amb la incidència negativa de la gairebé paralització de l’activitat constructora i del mercat immobiliari. És per això que hem optat per no consignar cap partida per a la realització d’un pàrquing subterrani, que a hores d’ara continua sent una necessitat per a Novelda, ni tampoc per l’enajenació de parcel·les municipals, la venda dels quals significaria una important font d’ingressos per a l’ajuntament. El resultat, per estes causes i d’altres que vorem més avant ha sigut una disminució important en el capítol d’ingressos.

Les consignacions de les diferents partides del pressupost d’ingressos s’han fet des de la màxima prudència atenent al màxim l’evolució de l’execució pressupostària de 2010 per tal que no es produïsquen desviacions significatives entre el que es pressuposta i el que es reconeix. Altra cosa és la liquidació real dels mateixos que a conseqüència de la crisi econòmica està molt per davall de les expectatives, cosa que incideix negativament en la liquidesa de la nostra corporació, tal com està passant en la major part dels ajuntaments d’Espanya.

Del pressupost d’ingressos destaquem els ordinaris, que veuen reduïda la previsió en un 3,90% amb disminució de tots els capítols d’ingressos corrents, excepte els impostos directes que s’increment en el seu conjunt en un 4,82% degut al creixement natural dels padrons dels impostos directes, destacant sobretot l’IBI, la tarifa del qual enguany queda congelada i a més s’han aplicat les bonificacions de l’impost que també este any són les màximes previstes en la legislació: un 70% als immobles d’obra nova i rehabilitació, el 50% a les vivendes de VPO, d’entre el 75 al 90% als titulars amb família nombrosa i al 30% als que tenen instal·lacions d’energia solar. A la resta dels impostos també s’aplicaran les bonificacions previstes en la llei. En els vehicles estan bonificats amb el 90% els considerats històrics i d’entre el 5 al 15% les de baixa contaminació. I l’impost d’activitats econòmiques té dos anys d’exempció els dos primers anys d’activitat i el 50% de bonificació els 3 següents, així com del 10 al 50% segons el nivell de creació de llocs de treball. )

El capítol III (taxes i altres ingressos) presenten una reducció d’un 4,37% a pesar de que algunes taxes s’han incrementat en la mateixa mesura que l’IPC, degut al comportament d’alguns d’estos conceptes recabdatoris durant el passat exercici.

Les transferències corrents presenten una disminució entorn a un 2,5%, 7.371.820 euros, quantitat absolutament insuficient per a la nostra Corporació i per a totes, atés el grau de serveis que presten, molts d’ells responsabilitat d’altres administracions. Aprofite per a tornar a reclamar, encara que done la sensació d’estar clamant en el desert, una modificació en profunditat del sistema de finançament municipal, reclamada també per esta Corporació en més d’una ocasió.

En l’ICIO, un impost que actualment i des de fa tres anys presenta uns nivells baixíssims de recaptació, els constructors tornaran a poder acollir-se a una bonificació del 50% en les Vivendes de Protecció Oficial, del 90% en les adaptacions de vivendes per a persones amb discapacitats i del 95% en les vivendes amb aprofitament tèrmic.

En el capítol d’ingressos patrimonials es preveu una reducció molt important, de vora un 50%, ja que enguany s’han consignat poc més d’un milió d’euros front als dos milions del passat exercici com a conseqüència de la recessió del sector immobiliari. Quantitat corresponent a aprofitaments urbanístics derivats de Declaracions d’Interés Comunitari i altres concessions provinents d’estalvi energètic, energies renovables i radiotelefonia.

En les transferències de capítal per a la realització d’ inversions, a pesar de que l’índex d’endeutament de l’ajuntament de Novelda, es troba dins els límits legals, concretament en un 73,15% sobre els drets reconeguts inclosa l’operació prevista en el pressupost, dos punts per davall de l’índex del passat exercici i també per sota del màxim legal per autoritzar operacions creditícies que per a 2011 se situa en el 75%, som de l’opinió que cal ser prudents en la realització de noves invresions amb càrrec a les arques municipals, màxime quan gràcies als dos Plans del Govern de l’Estat i al de la Generalitat, estem assistint al període de més inversions en la història recent de la nostra ciutat. Per això i per les dificultats d’accedir als préstecs per part de les entitats bancàries (l’any passat només ens van concedir un 10% dels préstec sol·licitat), enguany hem consignat tan sols 775.260 euros destinats fonamentalment a fer front, si finalment se subscriuen les pòlisses, a sentencies judicials d’expropiacions i indemnitzacions i per a poder escometre alguna inversió puntual que després analitzarem.

Austeritat i realisme han constituït les premisses bàsiques en l’elaboració del pressupost de despeses. Austeritat que es reflecteix sobretot en la reducció del pressupost de gastos corrents en un 13,79% el que representa més 3 milions d’euros de disminució respecte als corrents de 2010.

El capítol de personal es redueix en un 3,01% a pesar d’haver-se reduït un 5% la massa salarial de conformitat amb el Reial Decret-Llei de 8/2010 de 2 de maig, com a conseqüència bàsicament de la consignació de l’Escola-Taller i representa el 48,6% del pressupost de gastos corrents front al 50’28% del passat exercici. En total 11.454.731 euros. l’Escola taller que permetrà la formació i treball a uns 40 joves d’entre 16 i 25 anys i que enguany veu incrementada també la consignació pràcticament al doble que l’exercici anterior.

És important assenyalar que les úniques partides que no han vist disminuïdes les seues consignacions han estat les d’acció social depenents de l’ajuntament, ja que les ajudes del govern de l’estat i de la Generalitat en este aspecte han patit també una retallada important.

El capítol II del pressupost de despeses, ha experimentat una reducció d’un 24% respecte de l’any anterior, havent-se realizat un enorme esforç de contenció del gasto, si tenim en compte que els gastos d’estructura fixa (assessories, contractes, llum, telèfon…), constitueixen la part més important del capítol II arribant a quasi 6.000.000 de euros, així i tot algunes assessories han reduït la consignació en uns percentatges importants. Per tant l’esforç més gran s’ha reflectit en les partides de les activitats de les regidories que s’han vist reduïdes entre un 50 i un 75% i els gastos protocolaris, dietes, etc… que quasi desapareixen del pressupost. El que toca ara és executar este capítol amb el major realisme possible, sense desviacions, per aconseguir que no queden factures sense consignació pressupostària.

Les partides de gastos d’estructura fixa els hem consignat amb el major realisme possible per tal d’evitar que es queden factures sense consignació, cosa que constitueix un lastre per a la gestió municipal i que condiciona la tresoreria que actualment presenta un llistat de factures de vora 15,5 milions d’euros.

El capítol de transferències corrents disminueix la seua consignació en més de 800.000 euros, un 31% respecte al pressupost de 2010. Hem procurat que les reduccions més importants no afectaren als col·lectius i associacions amb un caràcter més social i sobretot a aquelles associacions que tenen convenis de col·laboració amb l’ajuntament. En general, estos convenis es redueixen en un 10% i les subvencions a entitats de les mateixes característiques socials en un 15%.

El capítol d’inversions, el que en èpoques de bonança representa el de major contingut polític, ara ha quedat reduït a allò imprescindible: poder fer front, si les entitats bancàries ens ho permeten, a compromisos derivats d’indemnitzacions i expropiacions derivades de sentències judicials, la part municipal per a poder optar a la rehabilitació de les muralles del castell en base a l’1% de les obres de l‘AVE, les obres de l’Escola Taller i la dotació de mobiliari per al casal de la Joventut i per al Centre Social per a les persones majors, com poden comprovar en el quadre d’inversions previstes. No obstant això, podem dir que les inversions municipals continuen realitzant-se com a conseqüència del finançament per part del Pla Estatal d’Inversió Sostenible i del Pla d’Inversió Productiva que ens ha permés realitzar inversions en temps de crisi com ara la construcció d’un centre per a malats d’Alzheimer, l’acabament del velòdrom municipal, les remodelacions de diversos parcs de la ciutat, l’acabament de les rotondes d’entrada a Novelda, el Centre Social per a persones majors, la conversió de la Casa-Convent del Santuari en un Centre d’Educació Ambiental i Cultural, la 2ª fase de la rehabilitació de l’ermita de Sant Felip, la façana de l’orgue monumental de pedra, la substitució de l’enllumenat públic en el barri de Mª Auxiliadora, la construcció d’un ecoparc i la construcció d’un auditori en el Conservatori de Dansa, que entre altres seran una realitat al llarg de l’any en curs.

Tant un pla com l’altre, han constituït una oportunitat d’or que, paradoxalment, en temps de crisi, faran possible atendre aspiracions i necessitats de diferents col·lectius de la nostra ciutat.

L’ajuntament destinarà a inversions tan sols 822.550 euros, dels quals, 775.260 euros que seran finançats per mitjà d’un préstec amb una entitat bancària i els 47.290 euros restants en càrrec a l’estalvi pressupostari, que apareix en el pressupost de manera significativa després de molts anys.

I finalitze, de la mateixa forma que en el pressupost del passat exercici, els objectius fonamentals del present pressupost, són, a més d’assegurar els serveis bàsics que necessita la ciutat, l’exhaustiu control de l’execució del mateix per tal de generar estalvi en les despeses, de manera que puga corregir qualsevol desajust en els ingressos, per un costat, i evitar per altre, que queden factures sense consignació pressupostària que tants problemes ocasionen a la intervenció i tresoreria municipals.

Ja no em resta més que demanar-los el vot afirmatiu i tornar a agrair finalment a tots, equip de govern i oposició, la comprensió que han mostrat en l’elaboració d’estos pressupostos.

 

Víctor Cremades i Payà. Regidor d’Hisenda i Portaveu del Bloc de Novelda.