El 7 de maig de 2010 va ser sotmesa a informació pública, per resolució de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana, un ambiciós Pla Estratègic que pretén ordenar el territori valencià, marcar les infraestructures necessàries perquè el seu potencial econòmic siga competitiu dins el món globalitzat en què ens ha tocat viure, i posar en valor les potencialitats territorials, econòmiques i paisatgístiques de les nostres comarques i ciutats,

La fase d’informació pública acaba el 30 de setembre i l’ajuntament de Novelda , no pot quedar-se de braços creuats i mirar cap a una altre costat, ans al contrari, ha de fer les seues reflexions i aportacions des del coneixement mes pròxim de la nostra realitat territorial, econòmica i medioambiental.

En el document presentat per la Generalitat Valenciana, la veritat és que a Novelda, al nostre entendre, se li ha assignat un paper secundari dins el context comarcal de les valls del Mitjà i de l’Alt Vinalopó si la comparem amb Villena o amb la conurbació Elda-Petrer. Al corredor del Vinalopó se li reconeix la categoria de node d’activitat econòmica a escala nacional-regional, i s’hi aposta perquè la seua economia s’oriente cap a les activitats industrials, logístiques i terciàries. En aquest context, Novelda, per la seua situació estratègica, per la seua activitat econòmica, industrial i agrícola i per les seues potencialitats, està cridada a jugar un paper molt més important dins l’economia de la nostra comarca i del nostre país que el Pla Estratègic li atorga..

Per aquest motiu l’equip de govern va encarregar als redactors del Pla General de Novelda que prepararen al·legacions a l’Estratègia territorial amb la intenció de potenciar la nostra ciutat i el nostre terme municipal aprofitant la situació de centralitat respecte a la comarca i, en definitiva, de situar a Novelda en el lloc que li correspon dins l’àmbit comarcal.

L’equip redactor del Pla General de Novelda de la Universitat Politècnica de València, encapçalat pel seu director, el prestigiós doctor en arquitectura, D. Enrique Giménez Baldrés, amb les valuoses aportacions de D. Antonio Prieto, de l’empresa Cota Ambiental, encarregada de la part paisatgística i mediambiental del Pla General, han preparat les al·legacions que, al nostre paper, significarien per a Novelda, si la Conselleria les incloguera en l’Estratègia Territorial, una sèrie d’avantatges d’ordre econòmic, logístic i paisatgístic de vital importància per al futur del nostre poble. Una al·legació té un àmbit bàsicament paisatgístic, pretén la creació d’una infraestructura verda en el riu Vinalopó no sols al seu pas per Novelda sinó com a connexió entre la conurbació Elda-Petrer i la ciutat d’Elx, amb un itinerari cicloturista anomenat la “Via Cicloturista del Vinalopó”, un autèntic corredor verd que enllaçaria pel nord amb la zona de gran valor ecològic de les llacunes salines de Sax i Villena i fins i tot més enllà amb el naixement del riu Vinalopó per Banyers, i cap al sud es podria donar-li continuïtat cap als saladars d’Elx-Santa Pola i fins i tot amb les llacunes de Torrevella i la Mata, llocs tots ells d’una alta consideració mediambiental i paisatgística.

L’altra al·legació supera allò estrictament territorial i se centra sobretot en l’impuls econòmic i logístic que necessita la nostra ciutat. L’equip redactor l’anomena “Centralitat i cluster del marbre a Novelda” i es basa en les aportacions que des del Pla General es fan a la diversificació industrial de Novelda aprofitant les actuals eixos de la nostra economia: el marbre, les espècies i el raïm de taula. En definitiva, preparar a Novelda per a l’eixida de la crisi. Per això cal unir sinèrgies públiques i privades. L’administració no és suficient per a preparar el territori: posar en marxa el Polígon industrial del Pla, requereix a més de les aprovacions municipals i autonòmiques, la implicació d’ empreses urbanitzadores que el facen possible. Estem abocats a replantejar els sistemes d’accessos a la nostra ciutat i els nexos amb la xarxa de transports públics, fonamentalment el ferroviari, si volem optimitzar els nostres productes i que es visualitzen totes les potencialitats de Novelda. Plantegen els redactors del Pla General, amb l’aquiescència de l’equip de govern municipal, el canvi d’ubicació de l’actual estació i la construcció d’una nova estació de ferrocarril amb una situació més favorable que en la documentació provisional del Pla General estaria previst situar-la en el Parc Empresarial de promoció pública, una mica més cap a l’est que l’actual estació, seguint l’antiga carretera de Madrid-Alacant. Però amb això no seria suficient, caldria la creació d’una instal·lació ferroviària complementària a la nova estació amb la construcció d’un “port sec” per tal de facilitar als nostres productes industrials, comercials i agrícoles una eixida més ràpida i amb menys costos bàsicament cap al port d’Alacant, però també cap a altres destinacions, proposta que ha estat molt ben acollida per diversos sectors econòmics de Novelda.

Crec que es tracta d’ al·legacions raonables que en definitiva el que pretenen és que l’Estratègia Territorial Valenciana arreplegue aquelles propostes que milloren l’ordenació del nostre territori i potencien el desenvolupament econòmic i social de Novelda de manera que la nostra ciutat esdevinga un punt de referència econòmica i paisatgística del nostre país.

 

Víctor Cremades i Payà. Portaveu de COMPROMÍS PER NOVELDA